Translation tool

sâmbătă, 21 decembrie 2013

YOFF-574 Salonta cu YO2MTG/P




O vreme mizera, ceata, frig, vizibilitate redusa  si tot ce trebuie ca sa nu iesi din casa.
Drumul foarte dificil, din cauza cetii, chiar daca este in campie  si nu e virajat si nici cu suisuri si coborasuri, e fost anevoie din cauzatraficului greu, in zona sunt 3 puncte de frontiera spre care merg si vin incontinuu masini de tonaj.
Si desigur ceata a amplificat totul.
Norocul a fost ca inainte cu 5 minute de a ajunge in teren, a reusit soarele sa razbata prin nori si ceata.
Totul s-a schimbat, totul s-a transformat si parca totul a renascut
Peisaj de vis, chiar daca nu e nimic deosebit de vazut, dar miscarea norilor si a valurilor de ceata creaza ceva feeric, greu de explicat
La iesirea din Salonta prima mare surpriza, pe camp o turma de zimbrii, pastea linistita, da, da, da, turma era de zimbri.
Nu am mai vazut de multi ani asa ceva, asa ca placerea de a revedea  a fost mare, chiar daca erau intr-un tarc se puteau observadestul de bine cat sunt de impunatori. Felicitari celor care mai investesc si in asa ceva.
Am intins antena intr-un peisaj de vis, pe fiecare fir de iarba, pe fiecare planta era prinsa bruma lasata de ceata.
Totul a fost bine si frumos, propagarea buna, dar, exista si un dar, aproape de finalul activarii, iara am fost intrebat cecaut in zona ce fac si cu ce ma ocup. Ciobanii care erau in zona au alarmat proprietarii de pamant si au venit sa va vada.
Din pacate miscarea cu gazele de sist, a creat o adevarata teama intre oameni si uite asa cand unul ca mine cu ochestie mareee, inalta de 10 m apare pe proprietatea cuiva, da apa la moara si la imaginatia fiecaruia.
Nu a fost dificil de lamurit oamenii cu ceea ce fac eu, dar.... alt dar... de doua ori am scapat.
Poate ajung intr-o zi acasa la familie batut bine si cu antena rupta...hi, hi
Recomandare, ori activati din zona unui cunoscut care stie cu ce va ocupati, ori cat mai departe de
ochii lumii, pentru ca se pare ca oamenii se tem si poate ca pe buna dreptate, dar ar fi pacat ca cadem noi la mijloc .....sau la stirile de la ora 17 
Cateva informatii despre SALONTA
 Municipiul Salonta este situat în partea de vest a României, în sud-vestul judetului Bihor, la 39 km de Municipiul Oradea (resedinta de judet), pe drumul E 671 și la 14 km de punctul de trecere a frontierei spre Ungaria Salonta - Micherechi (Méhkerék - pe ungureste).
Cu o suprafată de 170,04 km², Salonta este al doilea oras ca suprafată din judetul Bihor, după Oradea.
Municipiul se întinde în Câmpia Salontei, străbătut de pârâul Culiser. Detine resurse de apă termală neexploatate.
Alte caracteristici ale sitului:
Mlastinile saraturate constituie un mediu prielnic pentru asociatiile Agrosteto-Beckmannietum, Puccinellietum distantis, Hordeetum hystricis, Camphorosmetum annuae, Artemisieto-Festucetum pseudovinae (sin. Artemisio-Festucetum pseudovinae) , Artemisietum salinae.
Pe suprafata solurilor mai uscate apartinând complexului de soloneuri, se gasesc întinse pajisti apartinând asociatiei Artemisio-Festucetum pseudovinae, în mijlocul carora se contureaza pâlcuri de Hordeetum hystricis, Artemisietum salinae si Camphorosmetum annuae.
Se întâlnesc mici pâlcuri verzi si compacte de: Cynodon dactylon (pir gros), Artemisia santonicum (pelin), Hordeum hystrix (orzul tiganului), Limonium gmelinii (limba boului), Matricaria chamomilla (romani sau romon), Cichorium intybus (cicoare), Mentha pulegium (busuioc brostesc), Ononis pseudohircina (sudoarea calului), carul dracului (Eryngium campestre), Puccinellia distans, Camphorosma annua, Festuca pseudovina.
Alte specii importante: Asparagus tenuifolius, Schoenoplectus spinus, Cardamine parviflora, Elatine triandra
4.2. Calitate si importanta:
Tipuri de vegetatie de saraturi reprezentative pentru pajisti si mlastini halofile panonice, care se dezvolta mozaicat. In trecut, terenul a fost partial imbunatatit pentru agricultura. In prezent, pe suprafete importante s-a reinstalat vegetatia potentiala.
4.3. Vulnerabilitate:
Incepind cu anul 1960, s-au executat lucrari intense de imbunatatiri funciare care au dus la transformari profunde in ceea ce priveste solul, flora si vegetatia.
In ultimii ani, prin abandonarea acestor lucrari, pe anumite suprafete, s-a revenit la vegetatia potentiala.
 Pana la o noua reauzire  73 si 44 de YO2MTGigi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu