Translation tool

joi, 26 decembrie 2013

Ajun de Craciun cu YO2MOI/p din YOFF-005


24 Decembrie 2013-Ajunul Craciunului, reuniunea anuala a familiei prilejuita de sarbatorile de iarna. 
O zi de pregatiri asidue pentru sarbatoarea Craciunului pentru majoritatea oamenilor...o evadare la aer curat pentru mine; bazandu-ma pe principiul ca si alti radioamatori sunt la fel de harnici ca si mine in preziua Craciunului, fiind foarte ocupati sa-si pazeasca transceiverele cum se cuvine, insotit de un amic cunoscator al potecilor si drumurilor mai putin batute de oamenii obisnuiti si profitand de existenta in imediata apropiere a YOFF-005 am decis ca se cuvine activarea acesteia. 
Asadar, dis de dimineata , dupa ce am baut nelipsita si necesara cafea (avuseseram amandoi o noapte mult prea lunga) in jurul orei 10 am ridicat ancora si am purces incet catre zona in care am decis sa mergem ; am urmat drumul care iese din Oravita si merge catre Anina, trecand pe langa sanatoriul Marila,sau ce a mai ramas din el, din pacate, departe de gloria care l-a consacrat in urma cu multi ani la nivel european. La limita ocoalelor silvice Anina si Oravita am parasit drumul asfaltat si am pornit pe drumuri forestiere nesperat de bine intretinute dar a caror proveninenta am aflat-o din pacate destul de repede......vanatori pasionati, multi „exploatatori” de material lemnos-si mai multi... 
Dupa aprox. 25 min de hoinarit prin padure,inainte sa gasim poiana pe care o vizam, in valea care se deschidea in partea stanga , o imagine dezolanta (din pacate ne imortalizata)-platforma si putinele ruine ramase ale fostei termocentrale pe sisturi bituminoase . Pentru cei neavizati, daca acum a inceput nebunia gaselor de sist, ei bine, acum multi ani, prima doamna a tarii, doamna  doctor inginer CODOI in visele-i de marire, a decis sa rada de pe fata pamantului un deal, sa formeze o platforma si sa construiasca o termocentrala pe sisturi bituminoase; cum toate trebuiau sa functioneze la vremea respectiva si cum pe hartie totul era roz, s-a infaptuit visul doamnei si termocentrala a pornit...putini stiu insa ca sisturile erau neconforme, ca arderea nu se infaptuia si ca de fapt era intretinuta cu gaz metan adus prin conducta direct de la Resita(alta lucrare grandioasa-38 km teava gaz, DN 80 cm, timp de executie 6 luni ); imaginea dezolanta a unor ruine ramase in urma unui grec cu bani care a valorificat tot fierul vechi mi-a trezit totusi o bucurie macabra-daca mastodontul ar fi functionat, YOFF nu ar mai fi existat...in putinul timp in care a scos fum aceasta termocentrala (din surse sigure, aprox. 30 de zile) , a nenorocit padurile din zona... imi aduc aminte ca fiind foarte mic, tatal meu mi-a povestit ca toate acele paduri care parca renasteau, au fost o data verzi, asa cum au reusit sa redevina...si ca acel rosu nu era rosul frumos al toamnei...m-a marcat acel rosu ca o plaga deschisa si o sa-l port in minte toata viata poate...asadar, cu bucurie in suflet ca n-a ramas decat o ruina, ajunsesem deja in poiana dorita. 


Cum se vede si in imagini, zapada inca necalcata, destul de consistenta pentru o poiana atat de mare si expusa soarelui dogoritor, temperaturi peste +10C, vant slab dinspre N-NE care s-a intetit putin mai tarziu...in genere, conditii excelente, as spune nesperate pentru o activare YOFF in Ajunul Craciunului. 
Dupa ridicare antenei si insirarea cablurilor si a celor trebuincioase, prestat qso-uri in 20m si 40m ; dupa ceva vreme, constat ca amicul insotitor dormea de ceva vreme buna pe scaunul din dreapta tinand in mana transceiverul si trasnmatch-ul...mi-a fost mila de el, desi nici eu nu dormisem mai mult, asa ca am decis sa-l trezesc, sa strangem acareturile si sa spunem destul pt ziua cu pricina. 
Desi activarile au inceput tarziu in acest an, prima fiind cu cateva zile in urma, iar a doua in ajunul Craciunului, au meritat din plin si cu siguranta  vor continua, in limita timpului  disponibil in anul care vine.

73 & 44 de YO2MOI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu