Translation tool

joi, 26 decembrie 2013

YO2MTG / P din YOFF 530 Uivar- Dinias


Sarbatori, mese pline de bunatati, kg in plus pe cantar, colindatori  si altceva nimic.
Deci dupa 2 zile de astfel de trai, era cazul sa ies la aer.
Locatia este la 11 km de Timisoara, la intrarea in localitatea Peciu Nou
Vreme superba/ temperatura peste 10 grade, dar un vant puternic cu rafale care m-au facut sa ma gandescca imi voi pierde "batul de pescuit" de la DX-WIRE
Cu greu am intins antena, am renuntat sa o scot pana la capat deoarece era un vant criminal, si am apelat laartificii, am intins o parte de antena in plan orizontal ca un fel de "L" si pot zice ca a fosto decizie inteleapta, am ramas si cu "pilonul" intreg si controalele primite au fost bune, chiar mai bune decat in varianta clasica, verticala.
In rest ... lume multa pe langa radio, probabil ca dornica de un QSO.
Cu ceva peste 200 de legaturi in timpul in care m-a "tinut" bateria de la laptop
Controale frumoase, semnale puternice si multe urari de sanatate si "LA MULTI ANI" de la mai toti interlocutorii de azi.
 
Deci se poate, aloca si pentru asta timp nu doar un 59 scurt si gata. Ma bucur.....
Cateva informatii utile a zonei vizitate astazi:
Alte caracteristici ale sitului Situl se incadreaza in regiunea biogeografica panonica. Situl cuprinde cursul Canalului Bega între localităţile Otelec şi Uivar, iar în amonte acesta constituie limită până în dreptul localităţii Diniaş. În sud-vest este marginit de localitatea Pustiniş iar la sud de localitatile Sânmărtinul Sârbesc şi Peciu Nou. Cuprinde in principal terenuri agricole, pajişti si zone umede. 
Calitate si importanță Această zonă a fost identificată în cadrul programului LIFE \"Conservarea vânturelului de seară în regiunea Panonică\", ca fiind foarte importantă pentru vânturei de seară. În ceea ce priveşte Câmpia de Vest, acoperirea coloniilor de vânturel de seară de către SPA-uri este excelentă în judeţele Satu Mare (100%), Bihor (83%) şi Arad (83%), însă este practic inexistentă (1%!!!) în Timiş, tocmai în judeţul bănăţean, unde se află aproape jumătate (47,8%) din populaţia cuibăritoare din Câmpia de Vest (conform datelor colectate în cadrul proiectului LIFE, 2009). În 2007 abia o mică parte a populaţiei din judeţul Timiş s-a cunoscut, majoritatea coloniilor importante din Banat fiind identificate în cursul activităţilor de monitorizare desfăşurate în cadrul proiectului LIFE. Datele obţinute în urma evaluării populaţiei din această regiune ne-au indicat necesitatea absolută privind includerea celor mai importante colonii de cuibărit în reţeaua Natura 2000 din România. În cazul, în care aceste propuneri se acceptă (Teremia Mare-Tomnatic, Uivar-Diniaş, respectiv Livezile-Dolaţ), procentul perechilor cuibăritoare din SPA-uri ar creşte semnificativ - cu 104 de perechi conform datelor din 2009 - atât în judeţul Timiş (de la 0% la 55-60%), cât şi în întreaga Câmpia de Vest (de la 40-42% la 65-68%). În apropierea comunei Uivar se găsesc două colonii: una dintre ele e instalată pe plopii din imediata vecinătate a stadionului, cealaltă pe plopii de lângă ferma Uivar. Tot aici se află cel mai important loc tradiţional de înnoptare folosit de sute de vânturei de seară în perioada de toamnă. Pajiştile dintre Uivar, Sânmartinu Maghiar şi Otelec precum şi terenurile agricole dintre şoseaua Uivar-Pustiniş şi Canalul Bega sunt foarte importante pentru vânturei. Colonia de la Diniaş este instalată pe plopii piramidali de la marginea satului, între clădirile dezafectate ale fostei CAP. 

În vecinătatea comunei Peciu Nou există două colonii, una la stadion iar cealaltă lângă o fermă. Vântureii se hrănesc pe pajiştile sărăturoase (arie protejată) situate la est, nord-est de localitate, respectiv pe păşunile dintre Diniaş, Peciu Nou şi Sânmartinu Sârbesc. Terenurile agricole din vecinătate sunt folosite atât de păsările cuibăritoare, cât şi cele în migraţie care se strâng pentru înnoptare. 
Vulnerabilitate Specia gazdă pentru populaţia cuibăritoare de Falco vespertinus, în acest sit este Corvus frugilegus. Astfel, atât integritatea fizică a coloniilor de cioară de semănătură din perimetrul sitului cât şi exemplarele acestei specii nu trebuie ameninţate direct sau indirect de activităţile umane. 
Pana la o noua reintalnire
SARBATORI LINISTITE si LA MULTI ANI !!
73 & 44 de YO2MTGigi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu