luni, 9 mai 2011
Parcul National Defileul Jiului, o noua abordare!
Parcul National Defileul Jiului
Ne doream de multa vreme o noua iesire in Parcul National Defileulul Jiului, aflat la doar 20 Km distanta de Tirgu-Jiu. Desi meteorologii au avertizat ca va fi un week-end cu vreme instabila si averse in toata tara, activitatea a fost organizata pentru 1 mai 2011, utilizand indicativul special YP1WFF.
Echipa ( YO7BSN, YO7CKQ si YO7LBX ) a plecat din oras inca de la ora locala 0630 ; curand am ajuns in Bumbesti Jiu aflat chiar la intrarea in defileu. Am virat catre cariera Porceni, am traversat podul peste Jiu si dupa doar citeva sute de metri am ajuns la limita parcului.
Foto 1 Aici sunt toate pozele!
Am urcat pe un drum forestier catre un mic platou care domina zona, aflat la o altitudine de 450 metri. Drumul este inca bun si poate si parcurs cu o masina « de oras ». Locatia exacta este KN15QE.
Foto 2 si 3
Desi izolat fata de oras, drumul este framantat de numeroasele utilaje care in zilele de lucru, trec catre o lucrare hidrotehnica din zona. N-am asezat intr-o zona laterala ca sa nu incomodam eventualii lucratori.
Foto 4
Am inceput instalarea echipamentului si a antenelor care a durat cam 30 minute. Alimentarea micii noastre tabere a fost asigurata de un generator autonom, care a fost amplasat intr-o laterala. L-am protejat de ploaie cu o veche umbrela de plaja.
Foto 5
Ca antene am folosit sistemul de anul trecut, de pe Domogled Valea-Cernei :
- un dublu dipol pentru 80/40 metri, cu alimentare pe un cablu coaxial RG223U si un balun de curent de 33 microH.
- O replica a antenei verticale DIAMOND BB-6W, realizata cu un fir litat de 6.8 metri si 1.5 mmp, sustinut de un bat de undita. Alimentarea la baza cu un balun ( Un-Un ) de 1/9. Coborare separata pe un alt coaxial RG223U.
Antenele au folosit ca suport comun un vechi pilon militar demontabil, de 6 metri inaltime. In acest fel virful antenei verticale ajunge la peste 13 metri peste sol.
Foto 6
Am operat din interiorul masinii mele cu o statie compusa din ICOM IC7000 si AT automat MFJ929. Pentru log si modurile difgitale am folosit un laptop TOSHIBA si MixW. Posibilitatea de a comuta antenele de pe panoul de la AT a usurat mult schimbarea benzilor mai ales cand se cerea rapid de unii parteneri de trafic.
Foto 7 si Foto 8
Am demarat traficul la ora 0515 UTC, in banda de 3.5 MHz cu rapoarte bune/foarte bune din tara. Din pacate dupa nici 20 minute nu mai aveam cu cine sa lucram si am facut QSY in 7 MHz. Aceasta prima transa de trafic a durat doua ore si a adus numeroase QSO-uri. Dupa o mica pauza am reluat traficul in 14 MHz in SSB si BPSK63. Am facut QSO-uri dar nu cate ne asteptam; propagarea nu parea stralucita.
Am consumat apoi alte 50 minute sa “rasfoim” benzile de sus. Statii putine din VU, JA, EA8, OD5, UN etc. In curand am primit si vizita lui Serge, YO7SG, care a venit cu ATV-ul sau sa ne « controleze » si sa exploreze zona ; el iubeste mult natura si excursiile. Desi a fost innourat si a suflat vantul moderat, ploaia ne-a ocolit in prima parte a zilei. Am avut parte insa de mult QRN.
Propagarea fiind slaba am luat o pauza de aproape doua ore. Am pregatit traditionalul gratar cu mititei si bere ( Bergenbier fara alcool ! ). Si, desigur am explorat zona. In partea asta de tara am avut parte de o primavara rece si secetoasa. Destul de mult praf si frunze uscate dar natura se trezeste totusi la viata. Am admirat florile, pasarile, fluturii si stejarisul tanar de pe versanti. Dar si panorama peste intrarea in Defileului Jiului.
Foto 9-14
Avind la indemana un analizor de spectru pe functia NA ( Network Analizer ) dar
si un modest MFJ259B am facut si niste masuratori asupra antenelor.
In curand a inceput sa ploua si am reluat traficul radio la 12:29 UTC, in 14 MHz.
Propagarea in crestere ne-a adus numeroase statii cu o rata de 70-80 QSO-uri
pe ora. Au fost momente in care s-au produs adevarate pileup-uri si am ajuns la
o rata de 4 QSO-uri pe minut. Cumva am fost obligati sa operam din masina de
ploaia torentiala care a durat o ora.
Am lucrat numeroase statii QRP, altele /M cu semnale surprinzator de bune si
altele /P din parcuri nationale din alte colturi ale Europei. Ca un scurt bilant :
- S-a operat in 5 reprize insumind 7 ore de trafic in SSB, BPSK63 si BPSK31.
- Au fost activate 5 benzi radio
- S-au realizat 462 de QSO-uri cu 423 statii diferite din 38 tari DXCC si doua continente.
- S-a realizat o medie de cel putin un QSO per minut cu un varf de 75 QSO- uri pe ora.
Din cand in cand am interupt traficul gen contest, facand conversatie cu partenerii si oferind diverse detalii. Si un plus de culoare traficului, cred eu ! Activitatea s-a incheat la 14:50 UTC. Incercand sa pornesc masina am avut o surpriza neplacuta. Deoarece ventilatia a functionat in cabina multa vreme, bateria a fost complet descarcata. Am fost nevoiti sa o pornim cu ajutorul altei masini dupa 40 minute de chin. Desigur ca mi-au lipsit cablurile de pornire la baterie si am fost nevoiti sa improvizam unele din sarma litata de la antene !
Am coborat incet de pe munte insotiti de ploaia marunta. Profitind de o deschidere in padure am facut o ultima fotografie cu panorama Bumbesti Jiu sub ploaie.
Foto 15
Multumim celor care ne-au postat pe cluster-uri si celor care au raspuns la apeluri ! Pe ceilalti va asteptam data viitoare….
73/44 din YOFF-007
YO7CKQ, Sorin NIMARA
Maestru al Sportului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu