Un grup de radioamatori: YO7BSN, YO7CKQ si YO7LBX, din Targu Jiu vor activa din Parcul National Domogled-Cerna - YOFF-008 cu indicativul YP1WFF. Daca conditiile meteo permit acest lucru se va intampla in 14 noiembrie 2010. Locatia exacta este KN15JB la limita sud-estica a parcului in zona localitatilor Closani si Motru Sec, judetul Gorj. Functie de propagare vom fi prezenti, incepind cu ora 0600 UTC, in benzile de la 3.5 MHz la 28 MHz. Modurile de lucru CW, SSB si PSK31. Echipament ICOM IC7000 + MFJ 929, antene dipol si BB-6W ( home made ). Alimentarea cu generator autonom. QSL via YO7KFX
Today morning, 14 november 2010, YP1WFF start activity from YOFF-008. They finished operation same day.
Parcul National Domogled Valea Cernei, YOFF-008
In decursul anilor am avut de multe ori, ocazia sa strabat Parcul National Domogled Valea Cernei, pe ruta Pades, Baia de Arama si Baile Herculane. PNDVC se intinde in judetele Gorj, Mehedinti si Caras-Severin avand o suprafata de peste 60.000 hectare din care 75% sunt paduri. Aici poate fi intalnita o specie rara de pin negru de Banat care ocupa in total peste 2000 hectare, fiind concentrat in zona lacului Cerna si a localitatii Baile Herculane. Calatorul poate admira peisaje naturale de o rara frumusete : varfuri calcaroase cu vegetatie sub-mediteraneana, canioane adanci cu paraie, mici cascade, abrupturi calcaroase cu pin negru, lacuri de acumulare montane si mici catune ascunse in munte. Printre padurile intinse de fag si stejar pot fi gasite izvoare termominerale si pesterile termale unice in Romania.
Dupa iesirea reusita din Parcul National Defileul Jiului am planificat o activitate si din PNDVC ( clasificare YOFF-008 ). In cursul calatoriilor am cautat sa identific un amplasament convenabil. Am incercat in zona muntilor Godeanu, la iesirea vestica din satul Godeanu, in zona satului Cerna si barajul Cerna. Am abandonat insa datorita distantelor mari si starii foarte proaste a drumurilor din zona. Studiind insa cu atentia harta parcului am descoperit un acces facil, din judetul Gorj, pe drumul judetean DJ671, la iesirea din localitatea Closani. Aici, de-a lungul vaii raului Motru, se afla limita sud-estica a parcului, si rezervatia Piatra Closanilor. Accesul este facil pe drumuri asfaltate la capatul unei calatori de o ora.
Activarea parcului a fost posibila doar duminica 14 noiembrie, folosind indicativul special YP1WFF. Am plecat din Targu-Jiu dimineata la orele 0545 insotit de Florin, YO7LBX si Marcel, YO7BSN. Cerul era complet senin si am putut admira ( fiind inca noapte ) constelatiile care straluceau incredibil in lipsa iluminatului public. Curand am depasit satul Closani si am ajuns la intrarea in parc, unde am gasit si un post de control dezafectat.
Dupa un drum de inca 25 minute si mai multe opriri am identificat un amplasament cat mai degajat si am trecut la instalarea echipamentului.
Pentru aceasta activare Marcel, YO7BSN, a insistat sa folosim un sistem de antene compus dintr-un dublu dipol pentru 3.5 si 7 MHz si o antena verticala home-made, copie a antenei Diamond BB6-W. Aceasta din urma a fost des experimentata in YO fiind cunoscuta si sub denumirea de « antena undita ».
Cele doua antene folosesc ca suport comun un pilon demontabil ( fost militar ) de 6 metri inaltime. In varful lui a fost instalat un suport comun pentru cele doua antene, fabricat dintr-o placa de sticlotextolit. Antenele sunt prinse mecanic impreuna dar nu au nici o legatura electrica, coborarea facandu-se cu doua cabluri coaxiale separate tip RG223U.
Pe cablul antenei dublu dipol a fost instalat si un balun de curent, fabricat din doua miezuri din ferita clipsabile, folosite la echipamentele informatice. Cablul coaxial face 1.5 spire prin miez si asigura o inductanta de 35 µH. Antena verticala are la baza un binecunoscut balun 1/9 realizat prin bobinarea trifilara a 6 spire pe un miez FT140-43. Testat cu un analizor, balunul singur are un SWR 1.3:1 pana la 35 MHz.
In final am ridicat usor pilonul cu cele doua antene. Varful antenei verticale ajungea la 13 metri de sol. Bratele dipolilor au fost ancorate dupa posibilitati, de copaci si stalpi de energie abandonati.
Echipamentul compus din ICOM IC 7000, ATU MFJ929 si o sursa ALINCO DM330MVT au fost instalate in masina, intre cele doua scaune din fata. Acestea au fost impinse inainte, maximum posibil, oferind astfel pe bancheta din spate un loc generos pentru operatori. Alimentarea a fost asigurata de un generator autonom, pe benzina. Ca sa nu deranjeze zgomotul, l-am departat la peste 30 de metri cu prelungitorul de la masina de tuns iarba (luat de acasa cu acest scop!).
Am incercat in Targu-Jiu sa realizam un reglaj al antenei dublu-dipol. Eu locuiesc la 1200 metri distanta de un emitator AM de 400 kW iar Marcel, vecin de cartier, la doar 900 metri. A fost cu totul si cu totul imposibil, din ambele amplasamente, folosind un analizor MFJ 259B. Mai mult la Marcel, acul indicator de la SWR dansa in ritmul modulatiei postului ( pe 558 kHz ).
In parc, departe de emitatoarele de radiodifuziune, a fost cu totul altceva. Analizorul a functionat OK si chiar am avut posibilitatea sa facem o comparatie cu un analizor portabil Agilent, utilizat pe functia Network Analizer. Ca sa pornim mai repede, ne-am grabit sa taiem sarma ; a fost un pic cam mult ! Totusi, rezultatele se pot vedea in poze!
Am pornit traficul la ora 06:22 UTC, asa cum am anuntat, in banda de 3.5 MHz. La receptie aveam semnale excelente iar statiile partenere raportau controale de 59 ++. Dupa o ora am trecut in 7 MHz si am predat operarea lui Florin, YO7LBX. Am ramas uimiti de taria incredibila a semnalelor din banda. S-a generat imediat un pile-up imens care nu a putul fi gestionat de Florin decat prin metoda “la rand dupa cifra din indicativ”. Acest pile-up ne-a adus in log nu mai putin de 238 de QSO-uri. Pit, YO3JW, care ne-a monitorizat activitatea mi-a spus ca ne-a receptionat cu controale intre 59+10dB si chiar 59+30 db.
Pentru a evita frustrarea de “a sta pe tusa”, ne-am rotit periodic la operarea statiei. Am operat in SSB, CW si PSK31 folosind un laptop Toshiba si o interfata USB.
A fost foarte, foarte antrenant. In plus, Dumnezeu care este si el radioamator ( ! ), ne-a dat o vreme superba. Cerul a fost complet senin, un soare orbitor si fara pic de vint. La pranz temperatura a atins +20 grade si am putut sa stam in camasa, la soare.
Iata un rezumat al activitatii in cifre :
Benzi folosite : 3.5, 7, 14, 18 MHz
Moduri de lucru : SSB, CW si PSK31
Total QSO-uri : 548 realizate in 6 ore si 20 minute, aproape 1.5 QSO-uri/minut
Judete YO: 25
Prefixe DXCC: 35
Continente: 3
Cele mai bune DX-uri au fost realizate cu VE si W2.
Desi este un echipament compact, IC 7000 a functionat perfect ore si ore in regim continuu. Posibilitatea de a selecta rapid largimea filtrului dar si functia PBT ( Pass Band Tuning ) au fost un plus important si au salvat multe QSO-uri, in toate modurile de lucru. Trebuia sa ne asteptam: niste glumeti s-au amuzat tinand minute si minute in sir purtatoarea in canalul de SSB. I-am lichidat usor si definitiv (!) folosind MNF ( Manual Notch Filter ) care functioneaza impecabil. De un ajutor real a fost si facilitatea de la MFJ929 de a comuta de pe panou cele doua porturi de antena, dublul dipol si verticala.
Am oprit activitatea la ora 13 :40 UTC pentru a impacheta tot echipamentul. Dar si pentru a profita de lumina pentru a admira natura si a face ultime fotografii.
La apusul soarelui am ajuns in Targu-Jiu dupa o iesire fabuloasa in Parcul National Domogled Valea Cernei, multumiti de reusita si cu dorinta de a reveni acolo. Multumim celor care au raspuns la apeluri si celor care ne-au postat pe DX clustere.
73 de YP1WFF, operat de YO7BSN, YO7CKQ si YO7LBX
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu