Translation tool

joi, 4 noiembrie 2010

YOFF-005 Parcul National Cheile Nerei - Beusnita

Echipa YP0WFF de la YO2KQT din Timisoara pregateste o noua iesire intr-un parc national: Cheile Nerei-Beusnita YOFF-005. Activitatea se va desfasura in benzile de unde scurte in ssb si cw cu statii cu o putere de iesire de ~100W ce vor trimite semnalul de RF la o antena verticala sau dipol. Se va incerca lucrul cu doua statii simultan. Activitatea este planificata pentru perioada 12-14 noiembrie 2010. QSL via YO2KQT direct.

YP0WFF start activity today, Friday 12.11.2010, in morning hours, Sunday was the last day.
Few picture from place: http://picasaweb.google.com/radioamatorTM/YP0WFFCheileNereiBeusnita#

YP0WFF, Cheile Nerei
Am ajuns şi la a doua ieşire cu indicativul special YP0WFF, de data aceasta in Parcul National Cheile Nerei-Beuşniţa, cu numarul de referinta YOFF-005.
Condiţiile locale, total diferite de cele care ni le-a oferit Muntele Semenic la prima ieşire De data aceasta am intins antenele şi ne-am cazat pe fundul văii Beuşniţa, la circa 200-250 m altitudine. Am plecat de joi din Timişoara impreuna cu cei 2 colegii, iubitori de ieşiri in natura, YO2MLL si YO2LQL. Am intins antenele, un dipol, dual band, pentru banda de 3,5 si 7 MHz, o antena verticală pe un pilon de 10m, de fapt un LONG WIRE vertical şi am intrat la “interior” unde am inceput să ne ocupăm de cea mai spinoasa problemă, alimentarea cu energie electrica.
La reţeaua locală tensiunea oscila de la 180V pana la 260 V, uneori chiar şi cu valori mai mari, dar de foarte scurt timp. Am incercat cu 2 UPS-uri care aveau si AVR, ambele alimentate dintr-un stabilizator de tensiune, iar mai departe am folosit o sursă in comutaţie ALINCO DM 330 cu cate 2 baterii de 18Ah in tampon. Am creat astfel 2 posturi de lucru separate. Am sperat ca vom dărâma toţi munţii din jurul nostru, dar din păcate nu a fost asa. Primele teste in 3.5 MHz, au dovedit că avem ceva probleme şi cu antena şi cu energia electrică, sursele mai mult erau pe protecţie si fluierau incontinuu a avarie şi chiar cu o păcătoasă de siguranţa de la radio, care a cosiderat că nu e necesar să facă contact intotdeauna. Nu am incheiat ziua până nu am rezolvat problemele ivite. Deci pentru inceput mai mult probleme si legături putine.
Vineri dimineaţa am inceput legăturile in 3,5 MHz, de data asta în numar mult mai mare, ne-au răspuns şi staţii din Europa nu numai cele din YO, ca dupa ora 8 CFR să ne mutam in 7 MHz unde, după prima legatură s-a format pile-up-ul. Antena nu ne-a ajutat foarte mult, au mai apărut cateva mici probleme, dar toate s-au rezolvat din mers. Acumulatorii, au inceput să de-a şi ei semne de oboseală, operatorul la fel, asa că a fost timpul să luam o mica pauza. A apărut in jurul nostru şi cel care se ocupă de cabana de la Ochiu Bei, curios cu ce ne ocupăm, iar la propunerea lui ne-am dus sa vedem şi să curaţăm generatorul de curent . Cred ca am omis să spun ca energia electrica ne venea de la o mică hidrocentrala, proprie. O idee bună a fost să curaţam centrala de frunze si de ce ar mai putea fi in apă. După aceasta operatie la repornire aparatele indicau că aveam 300V si 53 Hz, dar asta in gol, fară consumatori, la cuplarea consumatorilor, tensiunea scădea pe undeva pe la 180-190 V. Am hotarat să alimentam cele 2 UPS-uri printr-un autotransformator, reglarea tensiunii urmand să o facem noi manual. A fost o idee bună pentru ca totul a funcţionat bine până la final.
Spre dupa amiază ni s-au alaturat si alţii colegi, YO2LLQ, YO2LIW, si Zoli, YO2BP, care nu a putut să refuze invitaţia de a participa la o asemenea “expediţie”. La scurt timp a mai aparut si amicul nostru YO2MFC cu sotia si qrpp-ul. Desigur ca mi-a adus şi mie xyl –ul si qrpp-ul. Aşa că vineri seara lume multă, gălăgie mare şi chef de lucru. YO2LIW impreună cu YO2BP au organizat in camera lor cel de-al 2-lea post de lucru, dedicat pentru CW. Am schimbat şi poziţia antenei verticale şi i-am dat drumul la QSO-uri. Contrar experienţei de pe muntele Semenic, de această dată nu am mai reuşit să facem simultan legături şi in CW şi în fonie. A trebuit să ne oprim si să lucrăm doar de la o staţie. Pentru urmatoarea ieşire ne gandim deja la realizarea unor filtre care să ne permită lucrul simultan din aceeaşi locaţie în moduri diferite în benzi alaturate, dacă nu chiar în aceeaşi bandă
Ziua de sămbătă a inceput cu bine, a mers lucrul şi in banda de 3.5 si 7 MHz in cursul dimineţii, s-a lucrat si in banda de 30 metri peste noapte. La prima pauză au mai aparut si alţii colegi de pasiune YO2MKL şi YO2MLC. Tocmai la moment ca YO2MKL să ocupe loc la staţie şi să continue pile up-ul. A apărut si YO2MKZ impreuna cu xyl-ul plus QRCuţu lor, nu de alta, dar trebuia si YO2ATHos, QRCuţu meu, sa aibe companie, HI !! La scurt timp a sosit si YO2MHN. Grupă mare, vreme superbă, aşa că ne-am pornit la drumeţie în zonă. Atracţii multe, peisaje frumoase. Ne-am plimbat la OCHIUL BEI si CASCADA BEUŞNIŢA, două atracţii deosebite in Cheile Nerei . Ne-au vizitat si amicii YO2LHD, YO2CDX, YO2LZA. Întoarcerea la cabană a fost puţin obligatorie şi pentru că era de organizat GRĂTARUL, actiune care era plănuită de ceva vreme. Bucătar şef a fost YO2MKZ, PIŞTI, care a venit cu toate cele de acasă. Pe langa cele „tradiţionale” care se pun pe grătar, am mai cumpărat şi peşte de la pescăria care se invecina cu noi, deci cred că , cuvintele nu işi mai au rostul. Desigur că după o asemenea masă nu s-a putut fară de anumite lichide necesare obţinerii unui SWR-eu cît mai bun. Seara a continuat cu rotirea la posturile de lucru, cu povesti multe şi cu bucuria unui sfărşit de săptamană frumos şi liniştit în mijlocul naturii.
Duminică dimineaţa s-a continuat cu legăturile, propagarea nu a fost cea dorită de noi, faptul că nu ne aflam pe un vărf de munte a contat enorm de mult. O echipă a dorit să experimenteze si lucrul de la ruinele Cetaţii , au urcat pana in vărf de deal cu un ICOM 7000, 2 baterii si o antenă dipol, dar după cele 2 ore de urcuş, numarul QSO-urilor, a dovedit că nu a meritat efortul .
Am lucrat cu un ICOM 756 PRO III antena dipol in 3,5 si 7 MHz, mare parte din timp in fonie, celalalt post de lucru un ICOM 7200 cu antena verticală pe un pilon de 10 m inălţime, doar in CW. Numărul total de QSO-uri undeva pe la 1635, aproape jumatate in CW.
Au operat la radio:
YO2MTG- Gigi
YO2MKL – Saşa
YO2LQL - Horaţiu
YO2MLL – Ovidiu
YO2LLQ – Dan
YO2LIW- Adi
YO2BP – Zoli
Au fost alături de noi şi ne-au sprijinit:
YO2MFC - Pablo
YO2MLC – Cornel
YO2MKZ – Pişti
YO2MHN – Sanyi
Dupa-amiaza a adus şi momentul în care am început să adunăm jucăriile, să ne împachetăm şi să pornim spre casa. Un sfărşit de săptămănă frumos, petrecut în afara orasului, cu familia, cu cei dragi hobby-ului, cu legături frumoase şi interesante, cu sentimentul unei noi realizări in programul WFF.
Fotografii de la aceasta ieşire şi de la altele puteţi vedea pe site-ul clubului YO2KQT, la sectiunea FOTOGRAFII, plus că de ceva vreme ne puteţi urmării şi LIVE , în momentul cand suntem la club, asta doar dacă folosiţi GOOGLE CHROME sau MOZILLA FIREFOX.
Pentru cei care locuiţi în zonă si încă nu aţi ajuns pe Cheile Nerei, profit de ocazie şi vă invit să o faceţi cu cea mai mare plăcere. Nu ezitaţi si mergeţi păna la Ochiul Bei si Cascada Beuşniţa, merită şi o să vă încânte ochii si sufletul. Dacă o să luaţi şi radio-ul cu voi, inseamnă ca sunteţi si virusaţi de un hobby numit RADIOAMATORISM !!!
Toate gandurile de bine, multă sănătate, fericire si putere de lucru, legături multe si DX-uri frumoase, vă mai doresc la acest sfărşit de an. Să ne auzim cu plăcere, si de ce nu chiar şi un QSO in VIDEO in anul care va veni in curînd.
73` s de la YO2MTGigi şi
LA MULŢI ANI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu