YOFF-0648 ’Lacul Ursu și arboretele de pe sărături’
YO7CKQ, Sorin
Cum vara se apropie cu pași repezi am hotarât sa facem un mic concediu de opt zile. Am ales să mergem în staținuea Sovata, județul Mureș, situată într-un areal natural deosebit, dominat de păduri splendide. Stațiunea este centrată pe Lacul Ursu, lac heliotermal unic în Europa și cel mai mare din lume. El s-a format în 1875 prin prăbușirea și inundarea terenului. Însumeaza o suprafață de 40 ha și are o adâncime maximă de 18 metri.Întreaga zonă stă pe un munte de sare izolat la suprafață de un strat gros de argilă pe care s-a dezvoltat vegetația. Salinitatea lacului este cuprinsă între 120 și 300 grame/litru. La suprafață există însă un strat subțire de apa dulce care produce un efect de seră, straturile de apă sărată din adâncime se încălzesc puternic sub radiația solara, ajungând la 70 grade celsius la adâncimea de 1.5 metri!
Cum stațiunea este situată în zona protejată ’Lacul Ursu și arboretele de pe sărături’ catalogată YOFF-0648 am hotărât sa fac o activare radio în programul WWFF utilizând indicativul YP7WFF (World Flora and Fauna). Detali și informații utile despre astfel de activități gasiti la: http://wff-yo.blogspot.com/ Activare din hotel și din mașină pentru zonele protejate limitrofe.
Hotelul Sovata ne-a oferit o cameră cu specificațiile dorite la ultimul etaj, cu vedere spre lac, o poziție excelentă radio, ca degajare față de alte imobile. Singura posibilitate de a instala aici o antenă fiind balconul.
Tentația a fost mare mai ales că magazinul 2ck.ro punea la dispoziție o antenă de mobil, monoband lungă de 2.2 metri, pentru banda de 40 metri HF40-CL DIAMOND. Este cunoscută scăderea dramatică a eficienței o dată cu frecvența și am fost curios ce se poate face în condiții extreme. Pe balustrada metalică a balconului am instalat o bază magnetică de 170 mm pentru antene CB. În încercarea de a reduce pierderile în RF ground am atașat doua contragreutăți acordate, una de 5 metri și o alta de 10 metri. Schimbând manual antenele, DIAMOND HF-20CL și HF40-CL, am reușit sa fiu QRV în două benzi.
După un acord fin al elementului radiant rezultatul arată astfel:
Am folosit un transceiver YAESU FT891, o interfață SCU-17, laptop ASUS cu WIN10 și o sursă compactă TELECOM RSP-1230-SWD, primită de la YO2CK spre evaluare. Configurația a fost folosită cu succes din 9H, OE, YU și alte amplasamente din YO.
Cu această ocazie am constatat însă o problemă tehnică neplăcută, legată de compatibilitatea unor conectori PL259/SO259 și am fost nevoit să renunț la activarea din mobil. Traficul s-a limitat la amplasamentul din hotel în benzile de 20/40 metri și modurile de lucru FT4/FT8 având în vedere eficiența marginală a sistemului radiant. Am folosit o putere medie de 60 wați RF, ventilatorul din FT891 setat pe ’contest’, și în regim de “QSO după QSO”echipamentul s-a menținut stabil termic. În această situație FT891 consumă din sursă cam 175 de watts și disipă intern 115!. Nu am avut nici probleme RFI din partea sursei de alimentare.
Încercând să maximizez numărul de QSO-uri am combinat CQ-ul cu chemarea unor stații cu prefixe noi sau care aveau un S/N bun, am utilizat periodic intervalele pare/impare și am abandonat QSO-urile care rămâneaua gățate mai mult de trei perioade în aceiași fază. Am angajat multe QSO-uri și am pierdut destule, cel mai probabil din cauze de QSB și QRN. Propagarea a făcut spectacol: am primit controale începând cu -23dB și am urcat la +10...+21 dB 😊 !!!
O sumară statistică dupa 7 zile pline petrecute la Sovata: Am realizat 720 de QSO-uri în benzile de 40/20 metri și modurile de lucru FT4/FT8; Am contactat 51 de prefixe DXCC din 5 continente aducând în LOG prefixe precum: W, JA, VE, PY, 5T, LX, OD5, CU, 5B, 5Z, A4, A6 ....Unii mi-au răspuns la CQ 😊 ; Am contactat 7 districte YO, dar traficul în țară s-a desășurat cu mare greutate. Am chemat multe stații YO dar nu am fost auzit, finalizând cam 25% din tentative.
YP7WFF este prezent pe QRZ la www.qrz.com/db/yp7wff unde au fost înregistrate aproape 1000 de noi vizite din toată lumea.
Una peste alta, a fost o nouă experiență interesantă. Zona oferă multe obiective interesant de vizitat, începând cu Salina Praid aflată înimediata apropiere, Sighișoara și altele care contribuie la un concediu reușit.
73/44 Sorin, YO7CKQ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu