Translation tool

vineri, 23 august 2013

Activare in YOFF ..... si nu numai!

Deoarece se tot comenteaza despre activare cu QRP.
Cu ceva timp in urma am citit un articol despre functionarea antenei de la un echipament de emisie-receptie tinut in mana.
Orice antena verticala in L/4 are nevoie de o imagine a ei care este de obicei pamantul(care poate fi mai bun sau mai prost!) sau un sistem de contragreutati .
In cazul celui tinut in mana acest lucru se realizeaza capacitiv prin corpul uman. Cel putin asa este gandit! 
In cazul lucrului cu QRP este si mai important acest lucru !
Pentru ca o astfel de activare sa-si atinga scopul  e necesar ca pe langa QRP sa existe o antena eficienta si astfel amplasata incat absorbtia in mediu inconjurator sa fie minima.
Stationarea la umbra sub un copac stufos sau in padure reduce sansa unui QSO la minim.
In imaginea alaturata sper ca a fost una doar de "poza". Altfel nu cred ca s-a realizat ceva spectaculos in afara razei de vizibilitate!!
Se recomanda folosirea unei antene dipol alimentata cu cablu coaxial.
Cea mai facila varianta este cea cu RG58 care este si usor si flexibil.
Dipolul se poate monta orizontal sau sub forma de "V" intors. Se recomanda ca alimentarea cu cablu sa aiba o lungime de L/4 perpendiculara pe antena si simetrica fata de bratele ei. In cazul antenei simetrice se poate sau nu folosi un balun de simetrizare.
Antena se va monta cat mai degajat fata de alte lucruri, constructii, copaci. Daca se prinde de copaci si bate vantul e bine ca la una din capete sa aiba un sistem de prindere elastic(arc sau scripete cu greutate)
In caz de atmosfera incarcata electrostatic se recomanda folosirea unui soc prin care incarcarea cu electricitate statica sa se descarce la o priza de impamantare.
Alte variante pot fi antenele verticale sau diferite alte configuratii de bulca inchisa.
O problema delicata este si cea a sursei de alimentare care limiteaza de cele mai multe ori durata de lucru.
Este recomandabil ca un vanator, daca observa un activator care da apel si care nu este bagat in pile-up, sa-l anunte pe DX Cluster.
In acest fel ii economiseste rezerva de energie si se pot realiza mai multe legaturi.
Cei care doresc sa faca activare cu QRP este recomandat sa-si faca "auto-reclama" prin anuntarea activitatii cu informatii cat mai precise (data, ora, frecvente) astfel incat sa poata fi cautati si gasiti. Simpla asezare pe o frecventa oarecare si dat apel au sanse reduse de a putea fi contactati.
Se poate face "auto-reclama" si prin postare pe DX Cluster. Un telefon la un prieten care are acces la internet si anuntarea locului unde este sau folosirea unui stick la laptop pentru conexiune la internet si postarea directa.
Acest lucru functioneaza daca avem acces la o retea de telefonie mobila! Daca nu, ramane prima varianta!
Probabil ati observat ca de obicei in prima parte a activarii sunt statii bine dotate cu antene si putere si care se inghesuie la inceput. Este bine ca uin cazul lucrului cu QRP sa se lucreze split astfel ca frecventa de emisie sa ramana libera si corespondentii sa te auda. Dupa circa 20-30 minute ramane loc si pentru ceilalti..
De asemenea este de dorit a se lucra in CW unde se pot scoate semnalele mai slabe. Aici in functie de "filtrul" personal....
Consider aceste cateva randuri ca o incitare la comentatii pe tema data.....
YO3JW, Pit

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu