Translation tool

luni, 27 iulie 2020

Activare YOFF-0188 Valea Fizesului – Sic - Lacul Stiucilor

 O poveste scurtă ilustrată cu câteva poze a activării de astăzi - 26 iulie 2020
Să începem cu sistemul de antene folosit:
 Glumesc, desigur J
Poza de mai sus am făcut-o la întoarcere și este sistemul de antene al postului Radio România din Jucu de Sus, post care emite pe unde medii, pe 909 KHz cu 200kW (Radio Cluj) și pe 1152 KHz cu 400kW (Radio România Actualități).
Dar să revenim cu picioarele pe pământ:
Activarea am pregătit-o din ziua precedentă cu strângerea câtorva informații despre sit, hărți, prognoza meteo și postarea pe agenda WWFF:
Situl Natura 2000 este mare și compus așa cum arată și titlul din 3 zone distincte.
Planul era să lucrez de lângă Lacul Știucilor cu zona Stufărișurilor de la Sic ca backup:
    
Sunt multe specii protejate aici: plante de stepă, fluturi, nevertebrate și bineînțeles multe păsări.
De dimineață: trezirea la 5:00, încărcarea echipamentului în mașină (profile de aluminiu de 2,5m folosite ca suporți de antenă, antena end-fed tri-band pentru 40-20-10m, antene verticale pentru 20 și 15m, două stații Yaesu, una pentru scurte, una pentru ultrascurte și laptopul cu programul de log recomandat de WWFF, FLE). Un mic dejun rapid și la 6:15 am pornit.
Pentru că nu știam cum e drumul prin Jucu și mai era și ceață, am ales să merg prin Gherla.
Am avut trackerul APRS pornit, dar din păcate de la ieșirea de pe centura de nord a orașului n-am mai apărut pe hartă. Digipeater-ul de bază din zona asta, YO5ER, cel de pe muntele Heniu e oprit de câteva săptămâni. Drumul până la Gherla e pe valea Someșului și digipeater-ul YO5W din Maramureș nu reușește să acopere zona. Am mai apărut pe harta aprs.fi doar la întoarcere, când am venit pe drumurile județene, prin Sic, Coasta și Jucu:
Tot drumul a fost ceață, dar în zona Lacului de la Săcălaia (Lacul Știucii) era chiar serioasă treaba. Am și ratat drumul comunal pe care vroiam să merg și am ajuns în Sic. Am preferat să nu mă întorc la lac și am continuat spre zona de rezervă din plan, Stufărișul de la Sic.
A fost foarte bine, am rămas într-o zonă puțin mai înaltă și în scurt timp ceața a început să se ridice:
    
Am ridicat antena pe suporți, la mașină cu stâlpul prins de roată cu doi șoricei, iar în partea cealaltă prins de un pomișor:
La 8:30 eram în emisie în banda de 40m cu CQ Flora-Fauna. M-am postat pe clusterul WWFF, am făcut o legătură cu Pit YO3JW, care m-a postat pe clusterul mare și apoi legăturile au început să curgă.

Am făcut în total 140 de legături în 40, 10 și 20 de metri și chiar în 2m FM cu stații din Cluj (YO5CRI, YO5TP, YO5NY) după ce am povestit un pic pe repetorul YO5E de pe Feleac pe care îl puteam accesa fără probleme. Nu au fost DX-uri și concursul IOTA care era în desfășurarea complicat puțin găsirea de frecvențe libere în 40m, dar cu ajutorul celor care m-au postat pe clustere (mulțumesc!) nu prea am dus lipsă de vânători, fiind chiar și momente în care stațiile stăteau la coadă să mă lucreze:
Per total o dimineață foarte frumoasă, cu multe legături. Am lucrat vânători de WWFF consacrați (SP8LEP, ON4ON, OM1AX,...) dar și stații cu care nu am mai lucrat până acum, am făcut câteva legături Park to Park, m-am conversat cu o stație DL în română (DL2ADI) am lucrat și stații YO (YO3JW, YO2AA, YO4GJS).
 Speram la mai multi.....poate treceti pe la https://wff-yo.blogspot.com/
                                                                                                          73, Emil YO5PUV/P

PS de la YO3JW
Emil nu este la prima activare. Anul acesta a mai fost activ!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu