Translation tool

marți, 24 decembrie 2013

YO2MTG/P din YOFF-550 Raul Caras

Vreme deosebit de calda si de linistita dupa ultimele zile pline de frig si ceata, parca in mod intentionat odata cu prima zi in care incepe ziua sa "creasca" a iesit si soarele iar temperatura a fost mare parte din zi pozitiva.
Tocmai bine si indicat d ealtfel pentru o noua activare.
Asa ca.... astazi a fost Raul Caras
Am oprit chiar pe dig, langa ruinele "Podului Turcesc", pod aflat in stare grava de depreciere si care ajuta doar la traversarea turmelor de oi de pe un mal pe altul al raului Caras.


Podul turcesc din Gradinari este inscris in Lista monumentelor istorice, sub numele de Podul turcesc, Podul Maria Thereza, cu datare in sec. XVIII. Toponimia populara, Podul turcesc, poate fi un indiciu al constructiei acestuia inainte de 1718, chiar in secolul al XVII-lea.
Denumirea Podul Maria Thereza indica faptul ca a fost reconstruit in perioada de dupa 1718, deci la intrarea Banatului in posesiunea Curtii de la Viena. Constructia indica participarea unor mesteri din imperiu, eventual italieni.
Inainte de darea in folosinta a caii ferate Bazias-Oravita (1854), podul a servit pentru transportul de marfuri si persoane A fost functional pana in anii 1985-1986. Podul nou construit in anul 1965 a inlocuit pe cel vechi, pe care in anul 1817 a trecut si suita imperiala participanta la festivitatile de inaugurare a Teatrului din Oravita.

Podul turcesc din Gradinari este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Iar despre Raul Caras ca legatura cu site-ul NATURA 2000:
Râul Caras izvorăste în Muntii Aninei, la nord-est de orașul Anina, în apropiere de izvoarele râurilor Bârzava si Nera. Curge în România pe o lungime de 50 km, inițial către nord, apoi, în orasul Carasova se întoarce către sud-vest, si primeste multi afluenți scurti (cel mai important Lisava) si trece pe lângă multe sate (Giurgiova, Ticvaniu Mare, Grădinari, Vărădia, Mercina, Vrani) înainte de a intra în provincia sârbă Voivodina. Pe o porțiune de 4,1 km râul marchează frontiera româno-sârbească.
 
Alte caracteristici ale sitului Zonă umedă din regiunea biogeografică continetală cu caracteristici ce impun prezenţa în cadrul aceleiaşi zone a speciilor Lutra lutra şi a două specii de liliac - Myotis myotis şi Myotis dasycneme alături de specii de amfibieni şi reptile de interes conservativ, dar şi de patru specii de peşti de asemenea de interes conservativ.
Calitate si importanță Foarte important pentru protejarea speciei Cobitis elongata! Este printre puţinele situri desemnate pentru Emys orbicularis, si Lutra lutra. De importanţă ridicată şi pentru speciile de amfibieni Bombina ,Triturus, şi Myotis. Situl functioneaza si ca coridor pentru Canis lupus la limita distributiei speciei fiind totodata unul dintre putinele situri propuse pentru specie in bioregiunea continentala care este la limita cu bioregiunea pannonica.
Vulnerabilitate Pierderea si distrugerea habitatului ca rezultat al activităţilor de agricultură, a suprapăşunatului, a dragării şi drenării habitatului umed, al activităţilor industriale, al exploatării miniere de suprafaţă, al dezvoltării teritoriale, a circulaţiei, al poluării prin îngrăşăminte chimice.
 Craciun fericit si sanatate !
73 si 44 de YO2MTGigi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu