Translation tool

marți, 26 noiembrie 2013

... din nou YO2MNC/p QRV. Acum din YOFF-114, YOFF-113, YOFF-400

Zona activatã nu este departe de QTH-ul meu. Este doar la 16 km, Pãdurea este cunoscutã de oamenii din zonã sub numele de "Pãdurea de la Tocaci".  Sunt mai multe pãdurici iîn aceastã zonã, unde pe perioada de iarnã se pot adãposti animalele sãlbatice, de exemplu: cãprioare, iepuri, fazani, am vazut chiar si vulturi în aceastã zonã.
In iarna anului 2012 spre 2013 putem spune cã a fost o catastrofã ecologicã .In urma unei deratizãri in agricultura din zonã a urmat decesul a peste 200 de cãprioare. Dupã care nici iepurii de camp nu au scãpat. Vulturii având ca principalã sursã de hranã rozatoarele sau injumãtãtit. Se stie cine era vinovatul; dar totul a fost musamalizat, mãturat sub un "covor" foarte gros!


In zonele activate de mine YOFF 214-400-113-114 este o lucrare care strãbate aceste locuri, Canalul Morilor. Si acuma câteva cuvinte despre acest canal.
Canalul Morilor se formează din zona Joia Mare-Buteni şi a fost săpat între anii 1824-1848 până la graniţa de Vest, cu Ungaria, în hotarul Pil-Vărşand, străbătând în paralel cu Crişul Alb câmpia cu acelaşi nume, apa lui fiind folosită la irigaţii, bineinteles cã noi când eram copii ne-a interesat numai scaldatul si pescuitul. Pe locul unde a fost cândva moara, pentru ca a fost dãrâmatã iar din materialele recuperate:cãrãmizi, grinzi etc s-a construit consiliul local si grãdinita de copii din Olari. Ultimul proprietar al morii si-a gãsit pacea vesnicã aici.la Olari,
De la Joia Mare până la Vărşand unde se varsă în Crişul Alb, canalul păstrează pe malurile lui numele a unsprezece clădiri, unele ajunse ruine, în care funcţionau tot atâtea mori şi prese de ulei care satisfăceau până prin anii 1960 cerinţele locuitorilor acestor meleaguri.
Canalul Morilor este situat pe malul stâng al Crişului Alb. Canalul porneşte din Crişul Alb în dreptul localităţii Berindia şi are un curs paralel cu râul, traversând localităţile Buteni, Aldeşti, Voievodeni, Bocsig, Ineu, Mocrea, Seleuş, Zărand, Chişineu Criş, Pil.
Cum ati vãzut in pozele din YOFF-400 Mocrea moara este transformata in hotel pensiune sub numele de ",Moara cu Noroc" si moara de la Nadab sunt in proprietatea liceului Vasile Goldis din Arad
Tot pe Canalul Morilor, în dreptul mai multor localităţi, precum Aldeşti, Bocsig, mai funcţionează şi „Căldarea” - locul unde se face „Vinarsaritul”, unde putem remarca instalaţii automate acţionate de forţa apei.
Canalul Morilor prezintă 45 km lungime, 2,4 metri lăţime şi se desprinde din Crişul Alb printr-o priză de apă de 2,5 mc. Trece printr-un sifonaj pe sub Cigher şi Canalul Matca, pentru a reveni în apropiere de graniţa de stat a României prin intermediul Canalului Ciohos în Crişul Alb.
YO2MNC Levi 73!
Iata si cateva imagini din zona aici 
YOFF-113 aici
YOFF400 aiciNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu