Translation tool

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Activare cu final fericit: YOFF-421

Intamplarea face  sa ajung in apropiere de TASAD, localitate in judetul Bihor, localitate unde am avut pana in urma cu cativa ani si neamuri. Pot spune ca am si copilarit prin zona, copil fiind  veneam in vizita la neamuri si colindam pe fel si fel de coclauri... in fine.

Am ajuns in zona, mi-am amintit instant, as zice, pe unde sa merg sa ajung cu masina pe varful dealului. Ajuns am intins antena si inceput pile-up-ul. Pana aici nimica nou. Cum am urcat cu masina pe drum, nu m-am obosit sa o intorc catre sat, ci am ramas cu spatele, destul de bine cat sa observ in oglinzi ca in spatele meu la marginea satului, lumea vine, pleaca, se uita, se aduna si tot asa pret de intreaga mea activare. Nu mi-am facut nici o clipa probleme, pentru simplu motiv ca nu ma gandeam ca as fi deranjat pe careva, sau si mai rau sa ma acuze careva ca am distrus ceva. Ei bine, am facut suta  de QSO-uri, am impachetat tot si am pornit drumul pe de intoarcere, desigur ca era singura cale de legatura cu DN-ul care m-ar fi dus la Oradea, asa ca inapoi spre sat catre cei 4-5 oameni care se uitau dupa mine. M-am apropiat si cand am fost in drept cu ei, pentru ca nu ma gandeam nici o clipa ca ceva nu era bine cu ce am facut, am oprit, am deschis geamul si am salutat.
 
Eeeee, de aici au inceput discutiile, ca ce fac, ca ce caut, de unde sunt, cu ce treaba pe teren PRIVAT si multe altele, in ordine diferita...  Initial nu am stiut cu ce sa incep si pot spune asa, cu juma de gura, ca pret de 1 secunda am stat blocat cu gura deschisa, as zice eu...hi.
Nu stiam cum sa incep sa explic unor "tarani" scuze pentru cei care citesc cuvantul cu alta conotatie, decat cea pe care eu o doresc, adica de o persoana care nu stie de radioamatori, de YOFF, de ROSCI, de ROSPA, de YP0WFF  si alte cateva chestii care deja imi zburau prin cap.... in fine, cu voce scazuta incerc sa zic ca nu stiu daca ei stiu, dar aici e o zona protejata, e  trecut  pe harta NATURA 2000, pe site.... la care un barbat imi spune sec: STIM! Pai eu de aia am venit  sa activez la radio site-ul YOFF-421, care e si ROSCI00240, eee in clipa aceea le-am captat atentia si "tipul " imi zice: OK, eu sunt paznicul rezervatiei, ati spus la cineva ca veniti ?
Am ramas fara cuvinte, nu ma asteptam !
Desigur ca de aici deja am avut subiect de discutie, si de fapt am si inteles teama oamenilor ca as putea fi unul care a venit sa prospecteze pentru gaze de sist. Va dati seama cand au vazut ca pe terenul lor s-a inaltat in cateva minute o antena de 10 m si un individ statea in masina, unde le-a fugit imaginatia........
Au inteles in mare despre ce e vorba, le-am arata si in laptop harta din NATURA 2000, le-am arata si pe QRZ.com activitatea mea si am crezut ca totul e gata, Dar... "paznicul" a apucat sa alerteze lumea, adica pe cei raspunzatori, ceva consilieri, pe cei de la muzeul "Crisurilor", pe custodele parcului si uite asa mi-am vazut blocata masina de o masina venita in viteza si din care au coborat alti 3 barbati. Prezentari, explicatii, priviri iscoditoare si pana la urma cand am pomenit si de neamuirle care au plecat din sat totul a fost OK, atat de OK incat am fost invitat sa vizitez si muzeul amenajat in 3 camere langa caminul cultural din Tasad.
Ajuns la muzeul din localitate, povestile au inceput, lumea a devenit calma si interesata de actiunea mea plus ca s-au exprimat foarte clar ca sunt dornici de reclama la ceea ce fac ei, si cum le fac? Ei intretin pajistea,  care e de fapt YOFF-421. In zona mai e o cetate dacica care le da dureri de cap de catre cei care cauta sa se imbogateasca si care fac prapad in teren, in zona mai sunt si 2 pesteri, una cu lilieci. Tot in zona e si un site paleontologic si unul speologic, deci cu alte cuvinte am intalnit alti oameni la fel de pasionati de ceea ce ofera  natura si istoria locului. Normal ca discutiile nu au fost deloc scurte, astfel ca pana la urma cred ca 3 ore am dezbatut multe subiecte comune. Din pacate nici sustinere nu au din partea primariei si nici bani nu primesc pentru ceea ce fac. Nu stiu de ce imi seamana izbitor de mult cu anumite aspecte radioamatoricesti.
Am discutat si cu custodele Muzeului "Tarii Crisului" de la Oradea si desigur ca a fost de-a dreptul fericit ca nu am venit sa prospectez pentru gaze, ci sa mediatizez ceea ce ei iubesc.
Acesti oameni trebuiesc apreciati pentru efortul depus; au facut un muzeu, au scos cateva pliante cu o prezentare a zonei si ce interes prezinta din punct de vedere arheologic, speologic si paleontologic, au tiparit si o revista full color de o calitate deosebita cu Tara Crisurilor, ce mai, dedicatie si dragoste pentru pasiunea lor. Eu nu am putut decat sa fac cateva fotografii, am scris si cateva cuvinte de apreciere in cartea de oaspeti si am promis sa ii mai caut si sa ii reintalnesc cand mai ajung prin zona.
Nu ezit sa va indrum si pe voi, cei care cititi aceste randuri sa faceti o vizita la Tasad. Aveti ce vedea, aveti cu cine schimba o vorba si nu veti regreta intalnirea cu oameni locului.

73 si 44 de YO2MTGigi

Un comentariu: