Translation tool

vineri, 19 august 2011

De ce să lucrez Fauna şi Flora?
Există aproape zilnic ceva ce să te atragă să lucrezi pe banda de radioamatori: diverse consursuri (interne şi internaţionale), prinzi o propagare şi/sau deschidere, un DX, o entitate nelucrată sau nou apărută. Da, există şi diverse diplome, fiecare cu specificul ei. Aici se încadrează, mai nou apărute şi diplomele WWFF (World Wide Flora Fauna). Este la modă, mai puţin la noi în YO, deşi siteul http://wff-yo.blogspot.com/ este foarte bine pus la punct pentru informare şi oricând dl. Pit YO3JW este dispus să explice în detaliu, orice nedumerire, oferă informaţii şi corectează eventualele neînţelegeri. Pot să optez următoarele variante:
1. Să fiu VÂNĂTOR - adică să lucrez cu staţii care sunt activatori de WWFF - YO sau de oriunde din lume - este simplu, pot lucra de acasă sau club, nu necesită oboseală şi cheltuieli prea mari, poate doar preţul diplomei cerute.
2. Să fiu ACTIVATOR - în YO. Aici intervine decizia:
a. Locuiesc într-o locaţie aflată într-o arie protejată. Sunt fericit. Pot lucra de acasă fără să mă coste decât curentul electric.
b. Trebuie să mă deplasez într-o arie protejată pentru a respecta condiţiile de lucru. Aici poţi hotărâ:
= te duci numai să tragi tare singur, sau cu colegii pe care îi duci cu tine, şi să faci cele minim 100 de legături obligatorii;
= te duci odată sau de mai multe ori în acea arie pentru agrement şi apoi plăcerea de a lucra de acolo, odată sau de mai multe ori, realizând în etape totalul de minim 100 de legături.
Orice activator poate lucra în YOFF cu indicativul propriu, nu este necesar să aibă indicativ special. În ariile protejate, care prezintă interdicţii de acces este recomandat să ne adresăm anticipat Ocolului silvic sau administaţiei de care depinde, pentru obţinerea dreptului de acces şi poate obţinerea de curent electric şi/sau cazare la vreun canton. Merită încercat. Dacă vrem să fim chiar iubitori de faună şi floră, recomandabil este să lucrăm de pe acumulatori (şi aceştia sunt poluanţi), poate încarcaţi cu celule solare. Dar, perioada de lucru se reduce în funcţie de capacitatea acumulatorului (unul sau mai mulţi). Dacă avem posibilitatea, în ariile protejate care se întind pe suprafeţe mari (localităţi mai multe) să lucrăm din cât mai multe locaţii din acea arie, măcar cunoaştem noi mai bine aria. Dacă în tinereţe ai fost pasionat de excurisii, munte, pădure, animale sălbatice, să vizitezi locuri deosebite, recomand să devii activator, pentru a nu îţi strica şi daună obiceiurilor, aşa îmbini plăcutul cu hobyul. Ne-am obişnuit ca la domiciliu să montăm echipamente, să ridicăm antene cât mai sofisticate, laptop la îndemână sau lucru numai prin echipament comandat prin laptop (telegrafie, apeluri şi altele preînregistrate, deh modernitatea). Ne uităm pe net şi găsim schiţe de antene - pe băţ de pescuit, long-wire aruncate în pom, legate de garduri, etc. şi râdem cu poftă de cei ce se "chinuie" cu aşa "echipamente".
Devenim "tari în parcare" şi uităm de puterile de max. 100 W utilizabile în portabil.
Nu este uşor să-ţi planifici o ieşire. Îţi faci lista cu minimumul de "scule", oricum una din cele importante le vei uita, să le împachetezi/despachetezi. Să cauţi un loc în aria protejată, unde să poţi "supravieţui" cât mai multe ore, să-ţi asiguri sursa de tensiune - fixă sau portabilă, ce "sârmă" să întinzi şi pe ce bandă. După ce ai terminat cu planificarea, reduci totul la jumătate pentru că oricum nu încap în maşină sau nu le poţi transporta în mână. Să nu amintesc că după de ajungi la locul stabilit, "socoteala de acasă nu se potriveşte". Dar, radioamatorul improvizează şi se descurcă.
Pe siteul http://wff-yo.blogspot.com/ veţi găsi experienţele celor care au activat deja în YOFF - merită citite şi a lua aminte. Oricum, în condiţii de lucru real portabil - nu hotel, cabană, locuinţă - la început obţii satisfaţia maximă pe moment, dar abia când ai ajuns acasă îţi dai seama că a fost provocator şi plăcut şi deja planifici ieşirea de la sfârşitul săptâminii următoare.
Eu, personal, am ieşit în aria YOFF-019 Lunca inferioară a Mureşului, deoarece este relativ aproape de mine, fac acest lucru de ani de zile, fără echipament radio, şi spre seară, după ce eşti săturat de bunătăţile de pe grătar şi de apa Mureşului, de pe la orele 18 CFR încerci banda de 80 m, să faci câteva legături în cele 2-3 ore până la darea adunării şi plecării acasă. Au fost primi paşi timizi în această activitate, dar înveţi de ce ai nevoie, ce echipamente merg, cum se agaţă antena în copaci, influenţa lor supra propagării, cum să lucrezi, s.a.m.d.
Deşi abia am început, a lucra YOFF devine pentru mine ceva necesar, mă gândesc cum să lucrez la iarnă, când nu voi mai putea sta afară în aer liber, dar voi găsi soluţia.
73 şi 44 YP2WFF operator George YO2MAB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu