Translation tool

duminică, 13 martie 2011

YOFF-019 Parcul Natural Lunca Muresului inferior

Ce face omul la ora 00.28?
Iti pot spune eu, trimite logul si alte chestii necesare confirmarii .
O iesire superba, dupa o iarna lunga.
Ma bucur ca am facut-o
Poti vedea in poze cum am operat si cu ce
https://picasaweb.google.com/concurs.qso/YP0WFFLuncaMuresuluiInferior#

YO2MTGigi

Ce face un altul la 03.11!
Pune info la blog!
Pit YO3JW

Lunca Mureşului YOFF- 019

Dupa 2 tentative nereusite, iată că în data de 12 martie am reusit să ieşim pentru prima dată în acest an în natură şi în emisie cu indicativul special a radioclubului YO2KQT, QSO BANAT TIMIŞOARA , e vorba de indicativul YP0WFF.
De data aceasta am activat o locatie care se află in judetul Timiş, la Periam, fiind vorba de Lunca Mureşului Inferior, cu numărul de referinta YOFF 019. Au mai fost 2 tentativele in saptămânile din urmă, dar odata a plouat destul de rău, iar săptămâna trecuta am avut parte de o ceaţă de zile mari. De data asta nu am mai ratat evenimentul şi se pare că bine am fãcut.
Ca şi numar de operatori doar 2, eu YO2MTG si YO2LIW, Adi. Au mai fost inca multi alţii care ar fi dorit sa participe, dar diversele chestii care au intervenit au făcut sa li se schimbe planurile, oricum le-am facut pofta şi am starnit interesul, mai ales dupa ce ne-am intors şi am povestit cum a fost.
La ora 6 dimineaţa am fost dupa Adi, l-am suit in maşina şi am pornit la drum. 65 km atat e pana pe malul Mureşului la Periam Port, unde se afla parcul Parcul Natural Lunca Mureşului
Intrarea in parcul natural Lunca Muresului
YO2LIW, ADI
YO2MTG, GIGI
Am ajuns inainte de ora 8, dar am avut parte de o mica surpriză, fiind pe malul raului, temperatura era mult mai scăzută, am găsit totul in jur ingheţat, nu era chiar ceea ne asteptam noi dupa prognozele meteo. Ne-am miscat repede, am intins antena, un dipol dual band pentru 80 si 40m, am instalat radio-ul şi generatorul si am dat drumul la emisie. Am inceput in 80m, prima legatura cu YO3JW, dar fara prea multe vorbe, il auzeam cu ++, dar nu ne copia bine, zgomotul mare, multe staţii la un loc, asa că am facut QSY in 40 m, unde lucrurile au stat cu totul altfel. In scurt timp s-a format pile up-ul.
Am lasat microfonul si logul pe mana lui Adi şi am inceput să asamblez o antenă verticală pentru benzile superioare. De fapt un "long wire" pe un băţ de pescuit de 10 m, băţ si antena imprumutate de colegul YO2MLL, coleg care si-ar fi dorit mult să fie alaturi de noi, dar maşina la service si o problemă familială au făcut să nu mai poate veni. Am stat destul de mult in 7 MHz, atat in fonie, dar si in CW. Am urcat in 30 m, alte legaturi frumoase si mai catre pranz si in 20 m. Verticalul la care am montat un balun 1 : 9, s-a comportat foarte bine; cu ajutorul AT-ului din FT l-am acordat fara probleme. Antena dipol inverted V, dual band
Verticalul, LW infăsurat pe băţ de 10 m
Legături frumoase, interesante si vreme bună, asta ne-am dorit, asta am capătat. Propagarea a fost destul de ciudată, am facut legaturi in 14, 18, si 21 MHz, in rest liniste si nici un deranj. La un moment in 14244 era colegul nostru de hobby, de la Caransebeş, YO2CJX, care activa cu indicativul special YR2WFF, din Faneţele cu Narcise, Judetul Caras Severin - Turnu Ruieni – Zervesti, pe care îl auzeam cu puţin peste zgomotul din banda, dar peste el, in aceeaşi frecvenţă făcea apel cu ++ o staţie din VU, un indian. Nu ne-a auzit nici pe noi, nici pe Gil, aşa ca o perioada bună a tot facut apel in frecvenţa.
Benzile superioare nu ne-au oferit suficiente legaturi , mai ales ca speram ca liniştea radio care o aveam in locaţie să fie un atu pentru noi. Multe legaturi in CW, Adi a dat dovada de multa perseverenţă, a insistat cu multă forţă si am obţinut şi rezultate pe măsura. Stau dovada cele 1033 de legături cu care ne-am intors acasă.
Zona in care am fost arată destul de rău , iţi dă impresia ca este totul părăsit, doar ca uneori mai vedeam cate un localnic pe bicicleta sau cate un pescar. Am vorbit incă de anul trecut cu o persoana de la care am fi putut obtine energie electrică, dar nu a fost sa fie. Chiar dacă la telefon a spus că va veni şi ne va da curent cat avem nevoie, lucrurile nu au stat chiar aşa. Ne-am descurcat doar cu generatorul propriu, o chinezărie luată cu bani puţini din magazin. A funcţionat bine timp de 10 ore, cu pauze scurte doar pentru alimentare cu benzină. Au fost unele guri rele care au spus să nu ne bazăm, prea mult pe el, dar pană la urma a mers tot timpul, acum ramâne de văzut dacă va mai funcţiona si altă dată.
Generatorul PANZER
Balunul de la LW vertical
Ultimele legaturi le-am facut cu destul de multa greutate, la un moment dat chiar am crezut ca ţelul nostru a fost prea mare, dar nu a fost aşa. Am facut şi legături „ciudate”, un amic, YO2MLC care era in mobil şi ne auzea foarte bine, a decis să oprească pe autostradă şi să lege gardul care e la marginea drumului la AT si la FT 857-le din maşină, surpriză, 59 ++, vă vine să credeţi . Controlul real !!
Foarte bine ne-am auzit in 18 MHz şi in G0, am dedus in urma controalelor primite, dar nu a tinut prea mult , legăturile au fost destul de sporadice. Qso-uri cu control bun am avut si cu cei de peste „baltă” cu americanii, dar nu au fost puhoi pe noi.
O surpriză de care am avut parte şi de care nu am ştiut pană la această ieşire a fost laptopul pe care îl folosesc de cătiva anii. În momentul când îl puneam la încărcat zgomotul din banda crestea spectaculos de la S1 la S9 !!! Da, nici nouă nu ne-a venit să credem la inceput şi chiar a durat ceva timp până am realizat ce se intămplă de fapt. Am incărcat bateria lui doar cand a fost obligatoriu şi cand făceam cate un QSY in benzile superioare, lucru interesant, aici nu se mai manifesta QRM-ul provenit de la laptop, ciudat, nu ? În rest lucrurile au mers ca la carte, am putut sa lucrăm, linişte radio a fost, vreme frumoasă la fel, QRM de la cei veniţi la iarbă „verde”, nu. A fost o zi superbă de primăvară, zi in care am văzut si pentru prima dată din acest an şi albine şi muste dar spre seară şi tantari, da chiar dacă am uitat peste iarnă de ei, nu au dispărut şi si-au facut apariţia spre uimirea noastră.
Prima ieşire pe acest an a fost mult dorită şi asteptată de mulţi, s-a văzut şi din numărul mare de staţii care operau cu indicative speciale şi activau diverse parcuri de pe la ei, a fost prima gură de oxigen de care aveam nevoie ca să stim că am terminat cu iarna lungă de anul acesta şi desigur cu dorinţa de a lua iară contact cu „distractia”. Celor care ne-au ascultat si ne-au postat le mulţumim pe acestă cale, se simţea imediat cand eram postaţi, numarul celor care ne chemau creştea imediat. În zona în care locuim , de fapt in toată ţara sunt o multime de locuri în care se poate ieşi chiar şi pentru o zi in portabil, vă invit să nu staţi pe ganduri prea mult şi să ieşiţi. Aici puteti vedea lista cu locaţiile de unde se poate activa progamul YOFF http://wff-yo.blogspot.com/2009/08/romanian-fauna-flora-reservation-in.html
La această ieşire am ţinut cont de experienţa acumulată dar şi de sfaturile care vi le pot da cei care au mai fost in asemenea situaţii, am folosit următoarele:
Radio : FT 450 AT + căsti
Antene: 1. Dipol dual band montat pe un pilon de 6 m sub formă de inverted V
2. Verticala, un long wire, infasurat pe un băţ de 10 m, cu un balun 1:9
Generator , care a funcţionat de la ora 8 la ora 20 si a consumat 5 l de benzină si ceva ulei!
4 acumulatori de 12v 17 Ah, legaţi 2 şi 2 in paralel. Folosiţi in tampon la sursă
Sursa in comutaţie ALINCO cu care am alimentat radio.
Laptop pe care am ţinut logul, sau multă hârtie dacă nu este suportul electronic, sau produce QRM, HI
O masă si 2 scaune de camping.
MULTĂ poftă de lucru !!!
Mancarea si băutura e bine să nu o uitaţi acasă si dacă zona nu e foarte animată, să vă gandiţi şi la eventualii „paznici” care vă vor ţine companie. E bine să aveţi şi pentru ei ceva pregătit, astfel veţi putea intinde antenele fără prea mult zgomot, HI. Înainte de plecare, am fotografiat şi coordonatele locaţiei in care am fost pentru a ramâne amintire şi eventual pentru cei care doresc să iasă şi nu prea stiu unde. Vă invit să o faceţi dacă aveţi timp şi dorinţă, chiar şi în alt parc. Mai multe fotografii de la această ieşire pe site-ul de la YO2KQT http://www.yo2kqt.ro/index.php?option=com_wgpicasa&view=album&album=5583319412792393441&page=1&Itemid=116
Toate cele bune, ieşiri frumoase şi legături cat mai interesante
73 & 44 de YO2MTGigi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu