Translation tool

luni, 7 martie 2011

MIC GHID "FF""

Mic GHID pentru cei care vor sa lucreze/participe la YOFF

YOFF este un program in cadrul SRR menit sa permita participarea radioamatorilor YO la actiunile pentru protejarea faunei si florei, atat in Romania, cat si in alte parti ale lumii.
Nu-i asa ca suna frumos!
Ce ar trebui sa facem?
Inainte de a pleca intr-una din locurile din lista de ari protejate din Romania este bine sa ne documentam asupra locurilor unde vom ajunge. Majoritatea celor din YO. precum si din UE sunt gasibile la "YOFF list" Sau la Lista YOFF(cu harti) sau la o noua harta. Din pacate este necesar sa avem acces la internet! Sunt unele arii protejate care se suprapun partial. Vom cauta sa preluam numarul de referinta de la cel cu suprafata mai mica, iar pentru celalalt sa ne deplasam in zone exclusiva a ei.
Apoi in primul rand prin iesirea in natura, si mai ales in arii protejate, facem cunoscut existenta acestor locatii in tara si peste hotare. Este adevarat ca prin legaturile radio efectuate ne intalnim numai cu colegi de ai nostri. Dar, in urma oricarei iesiri sunt cateva lucruri care raman si pe alte laturi.
In primul rand as mentiona puterea exemplului. Dupa o iesire lasam locul curat asa cum e si normal sa fie. Toate deseurile vor fi stranse in pungi si evacuate la un loc de colectare sau aduse cu noi si lasate la gunoi.
"Frumos ar fi ca la plecare, daca nu am produs gunoaie sa folosim punga noastra de gunoi pentru a lua eventualele gunoaie lasate de altii (doar atat cate incap in acea punga ca sa nu facem concurenta gunoierilor HI) si sa le ducem la prima pubela intalnita pe drum. Foarte multi montaniarzi din comunitatea Alpinet fac acest lucru. Nu ma indoiesc ca si altii aduna cateva gunoaie in urma altora eu am dat doar un exemplu. Punga cu gunoi aruncata unde ii este locul este recompensa adusa naturii pentru ce am primit in schimb in acele ore sau zile petrecute acolo. Ar fi frumos ca pe traseul de retragere de pe munte sau din orice colt de natura sa adunam atat cat putem din gunoaiele speciei "porcus turisticus" chair ca si un gest simbolic. Niciodata nu stii cum poti prin puterea exemplului sa schimbi pe cineva. " o admirabila remarca de la Coti!
Apoi dupa fiecare iesire in mod sigur avem o colectie de imagini care pot fi vizionate de toti cei doritori. Astfel si acestia pot vedea frumoasele locuri in care am fost.
Se poate contribui si la mentinerea curata a locului in care mergem, daca organizam si o "potera" pentru strangerea gunoaielor in cooperare cu administratia locala, marcarea unor trasee in zona, punerea unor panouri informative, si altele.
Aici se pot face multe. Totul este de ceea ce dorim sa realizam.
Este bine de a vedea si recomandarile de la http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=730 sau aici Din punct de vedere "radio" trebuie sa avem posibilitatea de a instala in teren o statie care sa permita realizarea de radiolegaturi in benzile de radioamator.
Cum trebuie sa fie aceasta statie?
Una din primele trasaturi este acela de a putea fi transportat la locul dorit in teren.
In functie de posibilitatea alimentarii cu energie se poate opta la o sursa dependenta de 230V sau din surse proprii(acumulatori, grup electrogen, alte variante) Se va vedea care ar fi perioada in care se va lucra si se va stabili nivelul de putere la antena pe care-l poate oferi sursa de alimentare.
In functie de aceasta se va vedea daca avem un QRP de 5W sau un QRO. Practic se poate lucra cu orice varianta!
Odata stabilit cu ce vom lucra ramane sa vedem ce antene luam. Si chiar avem nevoie de antena. Fara ea nu merge. E bine de luat o antena testata inainte in conditii similare. Este adevarat ca o antena directiva aduce satisfactii mai mari, dar aceasta inseamna ca este nevoie de mai multi participanti, de mijloace de transport mai "tapene" si mai multe griji pe cap!
Din experienta altora am vazut ca o antena dipol montata ca "V" intors pe un suport usor permite lucrul comod si o instalare rapida. 1 2 Este de preferat sa fie tip "fluture", adica mai multi dipoli alimentati cu un singur cablu coaxial. Ma repet,: inainte de a pleca in teren faceti o proba montand-o undeva si vazand cum lucreaza. La locul in care mergem nu se stie ce va fi si daca ne lipseste ceva e greu de fugit pana acasa chiar si pentru un surub ! !
Alta varianta este cea a unditei de pescuit, E bine sa fie o varianta de 8m sau mai mare, din fibra de sticla(nu carbon!). Ea poate fi folosita si pentru suport la dipol, dar trebuie folosita o sarma usoara, altfel se indoaie!.
Pe aceasta undita se prinde un fir din sarma (preferabil din cupru) cu o lungime de 6,8-7,1 m. 3 Prinderea se poate face cu banda izolatoare pe exterior sau se trage prin interior. Aceasta undita se poate prinde cu 2-3 "soricei" pe un par la un gard, pe un tarus batut in pamant, sau orice alta metoda care sa-l tina vertical. 4 5 6 7 La baza sarma se va lega la un balun UN-UN, de fapt un autotransformator care ridica impedanta de la 50 ohm la 200 sau 450 ohm.
Alimentarea se face cu cablu coaxial RG58 sau RG213. Camasa coaxialului, la borna de la balun, va fi legat la un fir ce se lasa pe jos(cativa metri) sau se leaga de sarma gardului, astfel incat sa se creeze un plan de pamant. E bine sa existe! Acordul in banda se face cu un transmatch, al transceiverului sau separat.
Aceste variante prezinta antena care este pusa la fata locului fara a avea nevoie de alte suporturi. Daca locatia permite se poate monta orice antena care o dorim. E bine sa avem la noi si o prastie si ceva sfoara cu care sa putem ridica antena in/pe/prin copaci!!
Dupa ce avem statia pregatita sa vedem ce mai trebuie facut....
Un prim sfat este de a va inzestra cu un calculator portabil, iar cu acesta sa avem iesire(conexiune) la internet. Acesta poate fi si un laptop sau chiar un telefon mobil mai sofisticat. Acesta ne va permite sa tinem logul in format electronic si sa nu fim nevoiti cand ajunge acasa sa bagam datele legaturilor la un calculator. Logul poate fi tinut pe calculator sau transmite direct in timp real la un weblog. Daca se tine pe calculator e bine sa facem un backup pe un stick. Nu este exclus nici varianta clasica pe hartie si cu un creion(nu ingheata!), dar apoi trebuie ca acasa sa se bage pe un format electronic pentru a-l trimite in baza de date.
Calculatorul poate sa actioneze si statia, atat in telegrafie, moduri digitale, dar si in fonie. Acest lucru ne usureaza mult activitatea.
Modul de realizare a legaturilor este prezentat la salutari si succes in activitate.
Fiecare tara are un numar de ari protejate care sunt codificate astfel: YO = Romania FF = Fauna si Flora - 000 = de obicei trei cifre care corespunde unui parc national sau natural, o pozitie in ansamblul Natura 2000 sau o rezervatie la nivel national sau regional recunoscuta de autoritati.
Pe langa placerea de a fi in mijlocul naturi, de protejarea ei, in urma acestor activitati se pot obtine o serie de "trofee". Acestea pot fi sub forma unor diplome sau alte variante.
In cadrul programului YOFF se pot obtine certificate de activator, pentru cei care ies din casa! Sau diplome pentru "vanatori", cei care lucreaza cu activatorii si stau acasa la caldurica!
Cele oferite de YOFF se pot gasi la BLOG
Tot aici se prezinta si activitatile facute in decursul timpului, multe din ele insotite de numeroasae imagini.
Asa cum se spune ca pofta vine mancand, tot asa si placerea de a lucra in aceste locati vine numai dupa o participare.
Pentru alte amanunte puteti(si sigur nu s-au spus toate!) sa va adresati la cei care deja au participat in astfel de actiuni. Sunt sigur ca fiecare va avea ceva de povestit.
Si la sfarsit o dilema mare!
Cat trebuie sa fie de lunga sau cate legaturi trebuiesc realizate?
Aici parerile sunt impartite! Din punctul de vedere a unui "vanator" ar fi bine sa dureze cel putin o zi lumina, daca nu vreo 24 de ore, astfel ca fiecare sa beneficieze de propagarea de la diferite ore, din diferite benzi, atat la distanta, cat si la distante scurte. Dar orice incercare este bine venita. Vorba unui hatru: Aici e sare si piperul vanatorii. Cine poate oase roade..... adica este acasa la statie permanent si monitorizeaza benzile si DX Clusterul!
Din experienta rezulta ca exista doua categorii de activatori.
Varianta cea mai raspandita este cea de a activa o zona protejata si de a realiza minimul necesar de legaturi sau pe langa aceasta cifra. Avantaje: Ofera o rata ridicata de legaturi pe unitatea de timp, astfel ca numarul necesar se reealizeza usor. Nu necesita antene sofisticate si nici nivel mare ca putere radiata. Este usor de realizat individual. Dezavantaj; Se realizeaza legaturi in marea lor majoritate cu cei care stau si pandesc aparitia unei noi zone, pileup "tare" cu semnale puternice. Cei care vaneaza si nu sunt pe faza pierd posibilitatea de avea o noua zona lucrata.
Ca urmare a globalizarii activitatilor si din alte continente nu intotdeauna avem conditii pentru a satisface dorinta celor de la distanta mare de a contacta astfel de statii.
In aceste conditii, in care activitatea incepe sa fie si pe alte continente, se recomanda schimbarea optiunilor noastre. Aceasta ar insemna ca o iesire sa nu se rezuma la 1-3 ore de activitate. Sa nu se rezume numai la un QRP sau o antena simpla, Nu mai este cazul unei actiuni personale, ci ar trebui sa fie a unei echipe, cu antene mai bune, chiar directive, putere ceva mai sanatoasa, durata de cel putin o zi, pentru a prinde diversele tipuri de propagari, in diverse benzi. Aceasta presupune o organizare a echipei si o pregatire ca atare  Acest deziderat este valabil atat pentru cei din Europa, cat si pentru cei din alte continente....
Dar toate duc catre ceva!! Placerea pile-up-lui ce se creaza! Parca ai fi intr-o tara exotica! La numai o ora de casa (in unele cazuri!)....
Va las sa apreciati singuri ....
73/44
Pit
YO3JW
La terminare logul in format ADIF va fi trimis la mine(YO3JW)!
El va fi trimis apoi in baza de date al WWFF.
Fisierele ADIF vor fi denumite astfel
YOxAAA-p @X XXX 20160705.adi
unde
YOxAAA-p este indicativul folosit in zona protejata
XXXX este numarul de referinta fara YOFF
20160705 este data activarii(daca sunt mai multe zile, se trece prima zi)
.adi este extensia de la fisierul tip ADIF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu