Translation tool

miercuri, 14 mai 2014

YOFF-003 asa cum a fost!

Priveliste de pe "Toaca"

YO8SEP
Vineri seara, ne-am hotarat 3 radioamatori:
Andrei(YO8SGC), Petronel(YO8SEP) si subsemnatul Florin(YO8SDE),  sa incercam o activare in Parcul National Ceahlau(YOFF-003) in programul WWFF. Cum sambata nu se anuntat vreme buna, am zis sa alocam doar ziua de duminca, dar sa facem si o plimbare pana pe Varful Toaca.
Sambata ne-am impartit atributiile si am stabilit ce aduce fiecare. Am fost la cumparaturi pentru materiale necesare antenelor, bete de undita de 7m, ata de undita pentru ancore, crocodili, am cautat sarme de la vechile antene, am pus la incarcat acumulatorii.
Am plecat duminica pe la 6 si un pic din Iasi, cu masina lui Andrei si desi nu se dadeau sanse prea mari am reusit sa inghesuim aproape tot in portbagaj, mai ales ca in masina mai erau si 2 prieteni, iubitori si ei de munte: Octavian si Alina. Am facut o pauza scurta intr-o patiserie in orasul Bicaz, iar in Bicazul Ardelean am parasit drumul national si am trecut pe cel comunal si forestier. Dar pana sa intram pe drumul forestier, ne-am oprit sa platim taxa de acces in Parcul National Ceahlau:: 5lei/persoana si sa ne anuntam intentiile. Aflam ca au mai urcat masini inca de sambata dimineata si suntem averitizati unde e portiunea mai dificila de drum. Urmeaza 12 km de drum forestier, pe parcursul carora castigam aproape 600m altitudine. Andrei conduce cu grija si trecem cu bine de  portiunile pline de noroi. Nu ne oprim in Poiana Stanile unde antenele ar fi mai degajate, ci continuam pe drumul forestier, in speranta de a castiga timp. Nu reusim sa ajungem in poiana de la capatului drumului, pentru ca drumul este rupt. Instalam o antena tip undita, o conectam tuner (LDG100Plus) si statie(FT857D),  sa se apuce de treaba Petronel, pana noi restul dam o fuga pana pe Varful Toaca. Dar lucrurile nu merg bine, reflectata este destul de mare, chiar si dupa acord, iar de auzit nu il aude mai nimeni sau sunt oameni in concurs. Verificam, schimbam banda din 20m mai sus, dar aici e liniste, ne intoarcem in 20m si il lasam sa mai incerce. Era deja trecut de 12, cand plecam spre platou, pastram contactul radio prin VHF, cu Petronel.

Poiana Stanile_si_Piatra Sura
Lucrurile dureaza mai mult pe Toaca si dupa aproape 4 ore ne intoarcem la "centrul de activare". Petronel este dezamagit; asta e, instalam alta antena: un VP2E pentru 20m, cat timp Andrei incearca in QRP de pe FT817 cu Super Antenna instalata pe masina, fara rezultate extraordinare. Merge bine receptia pe VP2E, dar doar ea, facem cateva QSO-uri cu statii din YO, dar controalele nu sunt bune. Desi soarele se apropie de asfintit incercam si ultima antena pregatita: un deltaloop pentru 14MHz. Cam greu cu instalarea ei, dar gasim 2 copaci ca si puncte de sprijin, putina catarare pana la baza unuia din ei, trecut firul si prin varful celui de-al doilea si antena este gata: fix in mijlocul drumului, cu varful de jos la 1m deasupra solului. Conectez un balun 1:4, antena tunerul si statia si hai sa facem o incercare: acord perfect in 14 MHz, chiar cu tunerul dezactivat, gasesc un loc liber in banda si dau drumu la strigare. Nu dureaza mult si apar primele raspunsuri, rog sa fiu pus pe cluster si rapid se formeaza un mic pile-up, oboseala isi spune cuvantul si cer ajutorului lui Andrei pentru decodarea unor indicative. Toate lucrurile merg bine pana apare un zgomot la S9+10dB fix pe frecventa noastra, asteptam sa dispara cateva minute, dar nici o sansa sa scada in intensitate, trecem mai sus, mai facem cateva QSO-uri, dar ritmul este lent si declaram sesiunea inchisa. Este foarte tarziu, drumul este dificil si lung si prin padure. Strengem repede toate echipamentele si plecam, ajungem la ora 24 in Iasi.
YO8SDE & YO8SGC

A fost frumos, desi nu am realizat cele 100 de QSO-uri necesare pentru activare, cu siguranta o sa ne intoarcem cu antene mai bune si cu mai mult timp alocat lor.
YO8SDE & Co
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu