Translation tool

miercuri, 23 octombrie 2013

MEGA EXPEDITIA YOFF DIN SUDUL ROMANIEI a lui CEZAR (YO6CUF/p si YP20ARER/p)

Asa cum am mai aratat mai inainte mi-am propus sa fac un test a propiilor posibilitati de a face fata unui volum mare de deplasari si de trafic. Exista o diferenta intre dorinta si realizarea practica. Cele ce urmeaza prezinta ceea ce am reusit. Sper ca data viitoare sa fie mai bine! Asa ca povestea este asa:
In noaptea de miercuri spre joi a plouat atat de tare incat strazile orasului Codlea erau inundate. Parea ca vremea va pune in pericol plecarea in expeditie. Din fericire la ora 2 UTC ploaia s-a oprit si un vant slab a inceput sa usuce asfaltul strazilor. Asa ca la ora 3:30 UTC cand am plecat de acasa, cerul, desi acoperit de nori, nu mai avea puterea de a mai varsa un nou potop de ape.
Am incarcat masina cu statiiele de US si UUS, anenele filare de 7MHz si 14 MHz si antena verticala GP pentru 14 MHz facuta cu o zi inainte din undita de 6 ml. Am pornit din Codlea la ora 4 UTC si am mers prin Rasnov catre Predeal si de acolo la Azuga si Busteni. Intre Azuga si Busteni am gasit un loc bun de montat antenele si la ora 6:20 UTC am inceput primele QSO-uri ale expeditie cu indicativul YO6CUF/p din YOFF 172 (MUNTII BUCEGI).                                                                                                                     
        Mai intai am lucrat in 7 MHz pana la ora 7:10 UTC, apoi am inceput sa sar din cand in cand si in 14 Mhz unde propagarea incepea sa se deschida. La ora 8:10 UTC am strans statia si antenele si am pornit mai departe catre Campina. Rezultatul a fost modest pentru inceput, doar 80 de legaturi din aceasta zona, dar deja anuntasem in trafic noul amplasament catre care mergeam si toti „vanatorii” din Europa asteptau sa lucreze cu mine. Am facut fotografii si la drum catre YOFF 491.
La Campina am oprit pentru cateva minute si am trecut sa-l vizitez pe Lucian, YO9IF, care mi-a dat indrumari cum sa ajung la rezervatie si cu cine sa iau legatura in zona dintre radioamatorii locali. Am plecat apoi catre Valea Doftanei si pe parcurs am facut numeroase fotografii. Pe malul lacului de la barajul Paltinul am oprit intr-o poienita si mi-am montat antenele si statiile. Aici am lucrat cu indicativul YP20ARER/p. La ora 11:17 am facut prima legatura in 14 MHz cu W1OW care ma auzea cu 57 in SUA. El venea cu 59 si a fost o placere sa stiu ca astepta sa faca acest QSO cu mine in YOFF 491 (CHEILE DOFTANEI). Si aici am facut fotografii in zona si am continuat sa lucrez pana la ora 12:25 UTC realizand cele 100 de QSO-uri pe care mi le-am propus. Aici am fost vizitat de viceprimarul comunei Valea Doftanei, interesat sa afle ce fac in zona. A ramas placut surprins si mi-a urat o activitate buna in zona. Ultimii cu care am lucrat erau romani care veneau mai incet , dar perfect auzibili in zona ( altitudinea mare la care lucram de peste 1000m). Nu au lipsit din QSO-uri CU3EJ mare vanator de YOFF, I5FLN, DL1EBR, PA0B, ES1IP, dar si noutati ca N8BJQ din Ohio,KF2O, XE3XD, N4MM, 4Z5TT.
Dupa ce am terminat, am pornit catre Padurea Glodeasa, YOFF 338, o padure salbatica cu multi brazi. Am gasit un amplasament langa o microhidrocentrala care nu imi influenta deloc receptia, am montat rapid antenele si am inceput lucrul. Aici am lucrat cu indicativul YO6CUF/p. Prima legatura am facut-o la 13:49 UTC cu S58AL care m-a si pus pe cluster DX. Apoi a inceput sa curga un val de statii ce doreau sa lucreze aceasta zona noua. Propagare buna si multe statii scandinave m-au lucrat ( SM, OZ, OH,LA). Am lucrat mai ales in 14 MHz deoarece in 7 propagarea era redusa in padure. Am realizat 80 de legaturi si deoarece noaptea se apropia, iar druuirile de munte erau mai grele si cu gropi, am pornit catre Campina si apoi Ploiesti. In drum am trecut pe la prietenul meu YO9FLE -Bebe care ma astepta , iar de acolo am pornit spre Scrovistea. Deoarece era seara tarziu, am decis sa ma opresc la un HOSTEL de la Romanesti si sa ma odihnesc pentru a doua zi. Si asa a trecut prima zi a expeditiei.
Vineri, 18 octombrie 2013 am plecat de dimineata catre Scrovistea. Din DN 1 am facut la dreapta catre Peris si apoi in Peris se mai face o data la dreapta catre padurea Scrovistea . Am ajuns cu bine si dis de dimineata mi-am montat antenele si am inceput la ora 5:26 UTC sa lucrez din YOFF 406 (LACUL SI PADUREA SCROVISTEA) cu YP20ARER/p. Am facut 101 legaturi in 7 si 14 MHz. Ca noutati am lucrat pe VK7AC din Tasmania pe long pass cu 59 pentru el si pentru mine. La ora 6:56 UTC am oprit statia si am                             strans antenele, plecand catre Bucuresti pentru a lucra rezervatia YOFF 555 (DELTA BUCURESTIULUI) de la lacul Vacaresti. Aici m-a asteptat prietenul meu Pit (YO3JW) care mi-a aratat un loc de campare bun si mi-a facut numeroase fotografii din timpul montarii antenelor si lucrului la statie. Am lucrat cu indicativul YO6CUF/p si primele legaturile-am facut la ora 8:53 UTC. Am lucrat doar in 14 MHz si m-am oprit la ora 9:50 can in log aveam deja 122 de legaturi. Legaturi mai interesante au fost cu 4X4JU, EI4JT, 4Z4DX, OY/OZ1CQQ. Dupa ce am strans antena, am plecat rapid catre judetul Teleorman ca sa mai fac inca 2 rezervatii. La ora 12: 17 UTC am inceput primele legaturi din rezervatia YOFF 499 (VALEA CALNISTEI) si am lucrat tot monoband 14 MHz. Am lucrat aici cu indicativul special YP20ARER/p. Antena fiind montata langa sosea, lumea se uita ca la a 8 minune a lumii, ea fiind destul de inalta si vizibila in zona. Nu au lipsit fotografiiile din zona si legaturi mai deosebite cu 4Z5AV, OZ4RT,CU3AA, VE3EXY, JA1BPA, din nou cu W1OW, UA0WW,si LA7MDA. Am facut 107 legaturi.
La ora 13:17 UTC am facut ultima legatura si am strans antena plecand mai departe catre YOFF 498 (VITANESTI-RAZMIRESTI) la Vitanesti.
Drumul de la Naipu la Vitanesti este foarte drept si se merge bine cu 90-100 km/ora, asa ca la ora 14:17 UTC deja eram instalat si incepusem sa lucrez in rezervatie.M-am limitat la banda de 14 MHz si am reusit sa fac 101 legaturi radio.Pe langa clasicii vanatori de YOFF , am lucrat si 9H1VC, LA9VK,JA1BPA, 4Z4DX, 4Z5AV, ON70REDSTAR. La ora 15:18 UTC am strans antena si am plecat la Alexandria unde urma sa ma intalnesc cu YO9CSM -prietenul meu Larry.Am ramas la el peste nopate si mi-a aratat echipamentul lui si antenele montate in conditii mai grele acolo la bloc. Am vorbit si cu Iosca, YO9FIM pentru a merge cu totii in rezervatia de la padurea VEDEA din YOFF 573 (RAUL VEDEA).
Pe data de 19 .10.2013 , sambata, am plecat cu masina catre rezervatie si am montat antenele pentru 7 si 14 MHz, iar la ora 5:29 UTC deja faceam prima legatura in banda cu statii din Ucraina si Italia. Odata ce ne-au pus pe DX cluster, am inceput sa lucez cu YO6CUF/p cat mai multe statii. Ritmul a fost infernal, deja Europa aflase de expeditie si toti voiau sa lucreze cu mine. Mi-a placut modul prietenos de lucru al multora dintre radioamatori care ma strigau pe numele mic si Cezar era deja cunoscut peste tot de la EA pana la JA. Propagare buna in 7 MHz ( 70 de legaturi) apoi am trecut in 14 MHz. (60 de legaturi). M-am oprit la 130 de legaturi la ora 6:57 UTC deoarece mai aveam de lucru in zona Tr. Magurele si era cel mai lung traseu de facut cu masina. Ca noutati au aparut SV0XCA/5, G8IYE, OE3GGS, JA4FHE. Mi-am luat ramas bun de la colegii radioamatori din Alexandria la radioclubul YO9KPM unde am fost in vizita dupa aproape 21 de ani de cand am plecat din Alexandria, orasul meu natal.
Am mers apoi spre Turnu Magurele si de aici spre ISLAZ. La circa 6 km de oras este o rezervatie naturala la raul SIN, unde localnicii ii mai spun si Oltul Mic. Am facut fotografii in zona, am montat antenele si la ora 10:00 am inceput sa lucrez din YOFF 563 (RAUL OLT INTRE MARUNTEI SI TURNU MAGURELE ) cu indicativul YP20ARER/p. Prima legatura a fost cu YO9CSM care atat in 2 m cat si in 7 si 14 MHz a lucrat cu mine cat am fost in acea zona. Au urmat apoi legaturi cu statii din Europa si din lume. Am lucrat pana la ora 11:00 UTC. Ca noutati apar OZ7AEI pe care-l voi mai intalni in urmatoarele QSO-uri din YOFF, CT2IUK, EA6AKN. La 103 legaturi facute m-am oprit si am strans antenele si statiile, pornind catre o a doua rezervatie din zona Turnu Magurele.
Dupa ce am traversat orasul m-am indreptat catre soseaua ce duce catre Zimnicea. M-am oprit in YOFF 236( CORABIA-TURNU MAGURELE) . Aici era cald, soare si nu batea deloc vantul. Am fost avantajat de vreme care uscase drumul de tara ce fusese plouat cu o zi inainte, urmele de noroi facute de tractoare se vedeau bine, dar eu am mers cu masina pe langa ele. Asa ca nu am ramas intepenit pe acolo. La ora 11:55 incep primele legaturi in 14 MHz continui pana la ora 13: 10 UTC cand fac cele 100 legaturi radio. Am lucrat de aici cu YO6CUF/p .Nu au lipsit din trafic statiile din EA, CU3,CT2,DL,PA,I,SP,LY,OK,4Z,G sau UA. Noutati: SM/5P0O/p si OZ4RT. DX-uri nu au fost cu exceptia statiilor din Israel, CU3 sau UA9. De aici aveam de gand sa lucrez rezervatia de la lacul Suhaia (YOFF 186-SUHAIA), dar am avut surpriza sa constat ca lacul este pazit si drumurile au bariere pazite, accesul fiind conditionat de un aviz de la Ministerul Mediului. Asa ca am facut fotografii in zona si am mers mai departe catre Zimnicea. Am alimentat cu benzina    si am plecat catre Bijoru si de acolo la Beiu, in vizita la un coleg radioamator teleormanean, YO9DHZ-Gigi, care s-a retras la tara si are un mic paradis ecologic acolo. Apoi am plecat pe o ruta ocolitoare catre Giurgiu si seara la ora 21 CFR am ajuns la Giurgiu unde m-am cazat la rudele mele de acolo.
Dimineata de 20 octombrie era programata pentru lucru la frontiera, langa Dunare, dar din pacate ceata, chiciura, umezeala excesiva si poluarea cu sulf de la combinatul chimic din Bulgaria, plus radarele fluviale mi-au creat probleme mari la receptie si emisie. Am renuntat sa lucrez ca sa nu stric statia si am facut doar fotografii in zona YOFF 276- VEDEA-DUNARE. Vorbind cu un echipaj de la politia de frontiera, mi-au confirmat si ei aceste probleme locale, asa ca m-am indreptat catre rezervatia Comana , YOFF 022 (COMANA) unde la ora 8:45 am inceput primele legaturi din localitatea Calugareni. Aici era si un mare targ duminical cu profil agricol, unde oamenii cumparau sau vindeau diverse produse (fructe, legume, cereala, animale-oi, capre, pasari, porci, vaci si cai). Multi ma intrebau daca sunt de la telefonie mobila sau de la radio, cand au vazut antena de 11 m plasata langa masina. Am lucrat 91 de legaturi si apoi am strans antena. Am folosit indicativul YO6CUF/p si am fost asaltat din nou de vanatorii de YOFF. Au fost doar statii europene, iar traficul era greu datorita unui concurs international ce se desfasura in US in acel moment. La ora 9:55 UTC am incetat lucrul si am plecat spre Bucuresti. Dupa ce am traversat Bucurestiul si am lucrat in 145,225 Mhz cu YO3GEI, am plecat spre autostrada A3 unde pe traseu mai era o rezervatie la Moara Vlasiei , respectiv YOFF 133( GRADISTEA
-CALDARUSANI-DRIDU).
                  Am parcat intr-o zona unde nu deranjam traficul auto si langa drum era amenajata pentru viitor o parcare. Am montat antena in 14 MHz si la ora 13:15 UTC am inceput sa lucrez.Ca noutati au fost statiile: W1CU si JA7BEW. Am oprit lucrul la statie la ora 14:11 dupa ce am facut 82 de legaturi radio deoarece se apropia seara si trebuia sa ajung pe lumina la Codlea. La ora 20:30 CFR am ajuns la Codlea si am descarcat aparatura si antenele, apoi acasa la masa.
Statistic, MEGA EXPEDITIA PRIN YOFF a avut urmatoarele rezultate:
Am lucrat cu YO6CUF/p 704 legaturi din 7 rezervatii
Am lucrat cu YP20ARER/p 455 de legaturi din 5 rezervatii
In total au fost 1159 de legaturi din 12 rezervatii YOFF.
Am strabatut 5 judete plus capitala Bucuresti si am facut peste 1000 km pe soselele din Sudul Romaniei.
Am renuntat la cateva rezervatii unde am mai fost si altadata (Plopeni-unde lucrase pe 17 octombrie 2013 si Pit cu YP1WFF/p), YOFF 174- probleme cu umezeala si poluarea din zona, YOFF-120- nu ma mai incadram in timp si trebuia sa trec podul de la Islaz aflat la circa 35 Km distanta.
Legaturile cele mai departate sunt cu VK7, JA, N8, W1 , N4 si VE. Multi dintre cei care m-au lucrat au avut ocazia sa faca intr-un timp scurt multe rezervatii noi din YOFF. Au existat statii care m-au lucrat din 10, 11 si chiar 12 rezervatii. Le multumesc pe aceasta cale si sper ca sa ne bucuram si in viitor de alte activari YOFF.
Aceasta expeditie a avut si rolul de a testa aparatura, antenele si mai ales operatorul pentru trafic rapid in vederea lucrului din viitoarele expeditii din Oceanul Pacific.
Fotografiile facute arata cat de frumoase sunt zonele bogate in paduri din sud si o invitatie catre alti radioamatori din YO sau strainatate de a le vizita.
Cu prietenie, Cezar-YO6CUF (YP20ARER).
Pentru imagini treceti pe aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu