Translation tool

marți, 31 mai 2011

Un inceput in ......... YOFF-019

CUM SE TRANSFORMĂ UN PICNIC ÎN activare YOFF?
Pe data de 30 mai 2011 aveam programată, împreună cu familia, o ieşire la iarbă verde pe malul Mureşului.
Deoarece mai vorbisem cu YO3JW Pit despre promovarea programului Flora şi Fauna României, mi-am pus în maşină modestul echipament, un ICOM 735 cu tuner automat de antena AT-150, o antena W3DZZ şi alte multe sârme şi balun-uri pentru a testa diverse combinaţii de antenă pentru uz portabil.


Ajuns la faţa locului, m-am orientat cum aş putea monta antena W3DZZ şi singura soluţie a fost să o folosesc pe post de V inversat. Am legat de capătul unei cordeline de Ø6 mm o cheie de 24 inelară pe post de greutate, şi am exersat aruncarea cât mai sus spre un copac, să trec cordelina peste o cracă mai solidă. După de am agăţat cheia în copac de mai multe ori, mi-am dat seama că este bine ca aceasta cordelina să fie groasă. A trebuit să trag tare de ea, normal, cheia s-a agăţat între ramuri şi nu a mai vrut să coboare. Cu capătul care a coborât am ridicat mijlocul antenei.
Lungimea cordelinei trebuie să fie de cel puţin de 2 ori mai mare decât înălţimea la care vrem să ancorăm antena, recomand minim 20 m. Se poate cumpăra la un preţ rezonabil din magazine.
Un capăt al antenei le-am legat de sol, tot printr-o bucată de cordelină şi celălalt la baza unui alt copac. Te foloseşti după ce îţi oferă Fauna şi Flora, dar protejându-le pe acestea. Alte reglaje asupra antenei nu am mai făcut.


Am înghesuit pe bordul Daciei emiţătorul, am alimentat de la acumulator, am acordat antena cu AT-ul şi treci pe recepţie, scanând pe la 3,7 MHz. Recepţie excelentă. La un moment dat îl aud pe YO3JW explicând altor radioamatori în ce constă YOFF. Intru şi eu în legătură. Control 59+5dB pentru 100 W. Normal, mă convinge, dacă tot sunt pe valea Mureşului să activez, YOFF-019. Fiind totuşi oră de seară, de test, am făcut 3-5 legături pe 3,5 MHz şi o legătură pe 14 MHz în GB4. Mai mult nu s-a putut, peste tot în jurul meu era furtună, toate benzile pârâiau de descărcările electrice, care au început să îmi ilumineze şi locul de campare. Am adunat parţial sculele, şi la culcare că a venit furtuna. QRM-ul a venit din partea femeilor, cărora fulgerele şi trăsnetele le ridica tensiunea faţă de bărbaţi.
Dimineaţa, totul a scăpat cu bine, este ud în jur, dat şi linişte pe bandă. Vorbesc cu YO3JW şi mă postează pe http://www.sk6aw.net/cluster/. Am reuşit legături cu radioamatori din YO şi cu 9A, YT şi YU
Spre surprinderea mea unii nu ştiau de YOFF. Consider că nu ar strica ca pe siteul Federaţiei să existe un link permanent spre YOFF - FAUNA AND FLORA Romanian Program http://wff-yo.blogspot.com/.
Din păcate, banda de 3,5 s-a închis şi pe alte frecvenţe nu am mai apucat să lucrez, dar ... microbul s-a instalat deja. Testarea a fost făcută şi merge !!! Abia aştept următoarea ieşire. Dar deja cu toate pregătirile necesare şi numai pentru acest lucru.PS. Recomand să parcaţi maşina în pantă, deoarece dacă v-aţi descărcat acumulatorul, poate puteţi porni motorul în pantă sau să apelaţi la acumulatorul celei de a doua maşini, dacă nu aveţi una de rezervă. YO2MAB op George Poncu, 28.05.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu