Translation tool

luni, 30 decembrie 2019

Crăciun la munte




                                                                                                             YO7CKQ, Sorin David NIMARĂ
După mulți, foarte mulți ani în care am împodobit bradul acasă anul acesta a trebuit să facem o schimbare de Crăciun. Am ales un pachet de Crăciun la un hotel cu SPA din Tușnad Băi, Harghita. Desigur, după rezervare am verificat pe http://wff-yo.blogspot.com/ constatând că locația se află în aria protejata „Bazinul ciucului de jos”, YOFF-0204 locatorul fiind KN26wd.
Pentru o posibilă activare am pregătit kit-ul meu de portabil bazat pe un transceiver YAESU FT-891. Ajuns la hotel am instalat în balcon piesa cea mai importantă, o antena portabilă verticală multiband model BuddiStick vertical.
Balustrada balconului este din lemn, dezavantaj major pentru utilizarea unei astfel de antene. Am instalat în balcon un sistem minimal de contragreutăți, repliate din cauza spațiului. Antena a fost poziționată la 45 de grade față de verticală pentru a asigura o relativă degajare de construcție. Hotelul este amplasat pe o vale îngustă și adâncă, în proximitatea unui hotel și mai înalt. Având în vedre eficiența redusă a sistemului radiant și poziția dificilă am hotărât să operez doar în modurile FT8/FT4 cu indicativul nostru dedicat YP7WFF.
Testul antenei a relevat, ca și în alte cazuri, o eficiență marginală în banda de 40 metri. Multe, foarte multe semnale recepționate cu o rată foarte mică de răspuns. Am hotărât să folosesc doar banda de 30 și 20 de metri. Am rulat WSJT-X pe un laptop ACER.
Din păcate banda de 30 de metri se deschidea în jurul orei 0930 și se închidea la 1700, timpul local. Am constatat că banda de 20 metri era mare pare din zi închisă raportat cel puțin la posibilitățile mele de recepție. Am operat în principal în banda de 30 de metri în segmentul pentru FT8. Deși am facut numeroase tentative în FT4, activitatea a fost dezamăgitor de redusă.
Am folosit însă din plin facilitățile oferite de hotel :-) Am vizitat lacul Ciuc din localitate și una din mofete amplasată într-un cadrul natural deosebit. Din păcate în Tușnad Băi sunt lăsate în paragina foarte multe proprietăți, terenuri și imobile.

Apoi am fost la Tușnadul Nou, Tușnad, Miercurea Ciuc și Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Criș dar șila Cetatea Rupea.Apoi la biserica medievală din Biertan. În zonă sunt încă paduri vechi de brad care trebuie să fie foarte frumoase vara.
În intervalul de timp disponibil am reușit să lucrez doar stații din Europa. Semnalele din bandă erau relativ slabe, majoritatea situate bine sub 0 dB, S/N . Am angajat numeroase QSO-uri dar am pierdut la fel de multe, posibil datorită QSB-ului. Adesea am văzut la corespondenți variații de nivel de peste 10 dB între două tranșe succesive de recepție.
Întruna din zile am avut o experiență interesantă. În timpul traficului am primit pe telefon un e-mail de la Per, SM7SPG. După QSO acesta mi-a scris că soția lui este din Târgu Secuiesc și că planifică o activare de la Lacul Sfânta Ana și din Balvanyos. Ce mică este lumea!
Vacanța a continuat cu o escală de două zile la Sighișoara pentru a vizita în principal cetatea. Pe drum am vizitat satul Viscri,listat în Patrimoniul Mondial UNESCO și biserica fortificată.


A fost o nouă experiență interesantă la sfârșit de an. LOG-ul ADIF este disponibil deja în baza de date WWFF.

La Mulți Ani tuturor, cu multă sănătate!

73/44 Sorin


Un site interesant cu numeroase informatii se poate accesa la urmatoarea adresa :
teresant cu numeroase informatii se poate a   ccesala : http://www.belgiumoutdoorshack.be/
http://www.belgiumoutdoorshack.be/

joi, 17 octombrie 2019

Sa ma prezint: Sunt YO9IAB, Sile, din Sinaia, la margine...

                                                                                                        de Melnicof Vasile, YO9AIB

  Deoarece sunt un mare iubitor de excursii, odata cu iesirea la pensie, acum doi ani, am hotarat sa nu stau doar in casa si sa ma plimb, sa ma recreez.
  Intre timp, la imboldul lui Pit, YO3JW, am inceput sa iau si echipamentul radio, cu mine, pentru a activa diferite zone, cuprinse in programele Flora si Fauna, Manastiri si biserici (WROM), WCA. In SOTA, am fost doar ca ajutor si sustinator, cu YO9CB, Costin si cu F4HOD, Catalin.
  De obicei, cand vreau sa ies in activare, o fac in cursul saptamanii. Zilele de sambata si duminica, in general sunt dedicate familiei si, pe langa asta, sunt concursuri internationale si, sunt slabe sansele sa realizezi multe legaturi, fara sa participi in concurs.
  Multi m-au intrebat ce castig din asta. Le-am raspuns ca realizez o iesire in aer curat, imi desfat privirea cu peisaje minunate si de ce nu, fac cunoscuta pasiunea noastra si altora care, de multe ori intreaba ce fac cu sarmele si statiile acelea.
  Tin sa mentionez ca, nici o data nu imi programez iesirile. O fac in functie de vreme si de dispozitia mea sau a sotiei.
YOFF-0338, YOFF-0010, YOFF-0149, si YOFF-0381
 Din pacate, de cateva ori, am avut si mici problem.
  Am fost amendat ca, am intrat in zona protejata cu masina desii, nu era bariera si ATV-urile, se plimbau in voie.
  La Techirghiol, am fost luat de un agent local si dus la primarie, sa dau explicatii, ce fac acolo. Primarul, fusese informat, de niste binevoitori ca, pun niste bombe. Am explicat ce fac si, am fost lasat in pace.
  In Postavaru, un Ranger(asa sc cheama peronalul din parcuri!), mi-a zis ca, nu am voie sa emit in zona impadurita desi, ma aflam in zona de campare (gratare), amenajata.
  La Castelul Marta Bibescu, din Posada, a trebuit sa platesc taxa de filmare, 50 lei, ca sa emit din curte, si nu sunt singurele patanii.
  Dar, toate au trecut si pana la urma, totul a fost frumos. Sotia ma insoteste si ma sustine mereu. Si ei ii place natura si astfel de ocazii face plimbari usoare sau citeste o carte,
  Pemtru asta ii multumesc.
  Avem o tara minunata, cu peisaje care, pe straini ii lasa muti, atat in zonele de munte cat si la ses sau la mare. Pacat ca, unii turisti, nu stiu sa pastreze curatenia si sa respecte regulile muntelui.
 Cat priveste activitatea radio, uneori  merge bine, alteori nu este propagare, dar in general, mi-am atins numarul de legaturi pe care mi l-am propus.
  Ca aparatura folosesc un YAESU FT-857, alimentat de la bacteria automobilului meu, SEAT IBIZA, prin intermediul unuic onvertizor la 13,8 V / 18A, un laptop HP, cu N1MM, pe post de log si un invertor de 500W, legat la bricheta auto.
  Ca antenna, folosesc un fel de dipol V invers, WIREDIPOLE, multiband, cu strapuri din papuci auto, acordat perfect in fiecare banda,.ridicat pe un bat de undita de 8m, de la care am scos cel mai subtire element. Fiind perfect acordat nu mai este cazul sa folosesc sisteme de acord suplimentare.

Antena folosita. Dimensiuni.
 
Modul de realizare a conectorilor si antena "gata" de drum.
  In aceasta configuratie, am reusit anul trecut sa activez patru zone iar, anul acesta, pana acum, zece  zone.     
 Cate o data merge doar cu Europa dar, am reusit si Malaezia,USA, sau statii din Africa si Asia. Din pacate, statiile romanesti, nu sunt prea interesate de aceasta activitate
  Cei mai interesati sunt polonezi si italienii.